CultSurfing: una cultura en moviment (4)

  • Aquesta setmana repassem diàriament, per categories, els projectes més destacats que es presentaran a les Trobades Professionals de CultSurfing del 15 i 16 d’octubre a Barcelona

VilaWeb
Redacció
11.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha un cinema català com també hi ha un cinema francès; n’hi ha un d’espanyol i n’hi ha un d’italià; i també hi ha el cinema americà de Hollywood, l’indi de Bollywood i el nigerià de Nollywood. Però, com exemplifiquen els festivals PicurtMèdit que es presentaran a les Trobades Professionals de CultSurfing la setmana vinent en la categoria d’arts audiovisuals i cinema, també hi pot haver un cinema de muntanya i un cinema mediterrani, respectivament. Perquè cada terra també fa… son cinema (i sos cinèfils).

Menorca, enmig de la Mediterrània, presenta una geografia i una història peculiars i, sobretot, un medi extraordinari que l’ha convertida, de ple dret, en Reserva de la Biosfera de la UNESCO, el 1993. Destacar la mediterraneïtat d’aquest territori és la base del projecte Mèdit, el festival de cinema mediterrani de Menorca, que des del 2009 ofereix films, documentals i curts actuals de la Mediterrània, tant als illencs com als visitants . Tot a la fresca i en espais i indrets més que significatius de l’illa, com el claustre del Seminari i l’església del Socors de Ciutadella, la pedrera de l’Hostal i el claustre del Carme de Maó. Per l’associació cultural Suau, l’organitzadora, el Mèdit és ‘una alternativa cultural audiovisual’ que es proposa d’expandir Menorca enfora i, alhora, que l’illa sigui una esponja de la cultura mediterrània.

De la mar a la muntanya. A centenars de quilòmetres de distància (i d’altura), però sense sortir del país, els organitzadors de la mostra de cinema Picurt professen la mateixa passió pel seu medi abrupte que l’associació Suau per l’illa de Menorca. La cultura del port marítim canvia, a l’Alt Urgell, per la cultura del port de muntanya. L’associació Cultura i Entorn del Pirineu (CEP) programa cada any a la Seu d’Urgell, Alàs i Artedó llargmetratges, mitjans metratges, telefilms i curts de muntanya de tota l’orografia mundial. Així com el Mèdit es fixa i mostra la cultura de les ribes del Mare Nostrum, el Picurt agafa per referència el Pirineu ‘en la recerca d’una activitat que uneixi les persones amb les muntanyes’, com explica Montse Guiu: ‘És un intent de recuperar aquell element que ens torna als sentiments de pertinença a la terra, un homenatge als nostres avantpassats i a la seva manera de vida, i entendre el món a través del mitjà audiovisual que comunica aquests valors.’ I afegeix: ‘Entenem que som una mostra de cine diferent perquè el que volem mostrar és la cultura ancestral i mil·lenària de la qual estem impregnats. Cultura obviada i malmesa per la modernitat i que necessita disposar del seu espai dins la cultura del país.’

Entre la mediterrània Menorca i el pirinenc Alt Urgell hi ha les planes i valls de l’Alt Empordà, el Bages, el Barcelonès, el Garraf, la Garrotxa, el Gironès, el Maresme, Osona, el Segrià i el Vallès Oriental, les comarques on es desenvolupa el gros del programa pedagògic Cinema en curs, engegat el 2005 per a propiciar el descobriment del cinema com a art i creació entre els infants i joves i despertar les potències creatives cinematogràfiques.

Un dels trets característics, explica Laia Colell de la promotora A Bao A Qu, ‘és la tasca conjunta dels docents i els professionals del cinema, com també l’entrada de la creació cinematogràfica en la vida quotidiana dels centres educatius, de manera estable i contínua, per transformar dinàmiques i fer que l’art i la cultura tinguin un lloc central a la vida dels alumnes, els docents i els seus entorns’. Un altre aspecte fonamental, afegeix, ‘és la concepció de Cinema en Curs com un programa estructural i permanent, pensat i desenvolupat amb vocació pública, i fonamentat en una triple perspectiva: cultural, educativa i social’.

A partir de tallers per a alumnes, formació específica per al professorat i un laboratori de recerca aplicada, A Bao A Qu es concentra, doncs, en la matèria primera de què beuran i viuran en un futur no gaire llunyà el Mèdit i el Picurt: introduir en els més joves el gust pel cinema, crear nous públics i formar espectadors creatius, crítics i amb inquietud, com també obtenir, al capdavall, nous cineastes i films per a continuar alimentant el sector.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any