Les eleccions europees es presenten ben mogudes

  • Hi ha propostes diverses de coalició entre les forces nacionalistes · Les eleccions es faran el maig de l'any vinent

VilaWeb
Redacció
08.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions europees es faran el mes de maig de l’any vinent, en un moment que es preveu clau per al procés sobiranista català. Aquest factor altera el mapa de les coalicions que s’hi presentaran, especialment les dels partits nacionalistes. El fet que l’estat espanyol sigui circumscripció única obliga aquests partits a formar coalicions que aprofitin al màxim el vot d’ací i d’allà.

Una gran coalició sobiranista al Principat?

La peça que comença a semblar la més determinant de totes és la proposta d’una gran coalició sobiranista al Principat. CDC, especialment, vol que es faci un ‘assaig’ del referèndum que podria comptar amb una candidatura encapçalada per un independent de prestigi, situat davant de Ramon Tremosa i del candidat d’ERC, a determinar. El perfil d’aquest independent és obert, tot i que ja n’han circulat noms, com ara el de Muriel Casals. Tanmateix, Casals ha negat a VilaWeb que hagi estat consultada per ningú i també ha dit que no té pas interès a participar-hi.

Aquesta coalició només serà viable si l’accepta Esquerra, cosa que ara mateix no és pas gaire clara. Esquerra, de fet, ha explorat a fons la possibilitat de crear una coalició amb els partits que formen part de l’Aliança Lliure Europea (ALE) a l’estat espanyol. Evidentment, si després d’haver fixat la data del referèndum ERC entra en el govern la possibilitat d’una candidatura a les europees seria molt més gran.

Per una altra banda, la CUP no sembla gaire engrescada a participar-hi, tot i que no s’hi oposa frontalment, i ICV es presentarà a les eleccions europees amb Esquerra Unida (IU).

L’Aliança Lliure Europea

ERC s’ha mogut fins ara bàsicament amb la idea de configurar una candidatura que agrupi els membres de l’ALE a l’estat espanyol. Això voldria dir fer una coalició amb el PSM, intentar-ho amb Compromís (el Bloc Nacionalista Valencià forma part de l’ALE, però Iniciativa no) i sumar-hi el Bloc Nacionalista Gallec i dos dels quatre membres de Bildu: Aralar i Eusko Alkartasuna.

Sortu vol pactar amb la CUP

En el cas de les eleccions europees, Bildu es divideix en dos blocs. Aralar i EA formaran part de la candidatura de l’ALE, mentre que Sortu i Alternatiba han fet una proposta de candidatura a la CUP, a grups sindicals andalusos i a formacions menors.

La CUP no ha decidit què farà i ni tan sols és segur que vulgui presentar-se a les eleccions; sigui com sigui, farà campanya per denunciar el model de la Unió. Un altre factor a tenir en compte és la possibilitat que el Procés Constituent faci una proposta de candidatura, que fins i tot podria intentar unir el bloc de la CUP amb el d’ICV i IU, en una maniobra probablement massa ambiciosa.

Compromís s’acosta a Equo

Mentrestant Compromís, que es manté en les negociacions de l’Aliança Lliure, sembla acostar-se a un pacte amb Equo. Però els nacionalistes valencians veuen amb un cert temor la hipòtesi d’una candidatura sobiranista catalana, perquè això podria restar-los vots al País Valencià, especialment si ells van a les eleccions amb un partit espanyol.

La situació podria complicar-se més encara si Equo i Esquerra Unida conformen una candidatura conjunta. Perquè aleshores la presència de Compromís quedaria reduïda a un paper molt testimonial, oimés tenint en compte que IU reserva un dels llocs d’eurodiputat a un candidat d’Esquerra Unida del País Valencià.

Compromís ha organitzat una reunió entre els partits de l’Aliança Lliure i Equo per temptejar un acostament entre tots que ara mateix sembla poc viable.

El PSM, amb l’ALE o amb la candidatura sobiranista

A les Illes la situació és molt més tranquil·la i el PSM formarà part de la candidatura de l’Aliança Lliure Europea, si acaba prenent cos; o fins i tot podria integrar-se en la candidatura sobiranista, si CDC i Esquerra la impulsen finalment.

La incomoditat d’Unió

Un partit que sembla molt incòmode amb la idea d’una candidatura sobiranista CDC-ERC és Unió Democràtica. Tanmateix, té poques alternatives a l’abast. Podria repetir la coalició amb el PNB, en què no figuraran ni CDC ni el Bloc Nacionalista Valencià, que van formar-ne part en les anteriors europees. I una opció molt remota seria formar part de les llistes del PP, per tal com Unió és dins el PP europeu. Tal com van les relacions entre el govern català i l’espanyol, és una hipòtesi molt remota, llevat d’un trencament total d’Unió amb CDC i el govern català.

Complicacions a Galícia

A Galícia la idea d’una gran coalició sobiranista integrada per BNG, Anova i més grups menors es va desinflant. El partit de Beiras vol anar a les europees amb Iniciativa per Catalunya i IU, proposta que el BNG no accepta. Pel BNG l’opció més senzilla seria formar part de la candidatura de l’Aliança Lliure. Fins i tot si Esquerra renuncia a formar-ne part i s’integra en la candidatura sobiranista, el BNG podria esdevenir el pal de paller d’una candidatura que integrés també Aralar i Eusko Alkartasuna, potser el PSM i més difícilment Compromís.

La coalició de coalicions

Finalment hi ha una proposta encara més complicada que seria fer una ‘coalició de coalicions’. Com que en les eleccions europees es poden llistes diferents a cada autonomia, que se sumen a l’hora de fer el recompte general, la idea seria aglutinar coalicions diverses en una llista única però poc visible per als electors. Bildu hi té un interès especial, perquè li permetria de superar la divisió dels quatre partits que en formen part. 

Els altres partits

Pel que fa als altres partits nacionalistes Proposta per les Illes no ha pres cap posició oficial sobre la participació a les eleccions. Solidaritat estudiarà la setmana vinent la seva posició però no veuria malament sumar-se a la candidatura sobiranista. Quant a Reagrupament, després d’haver signat l’acord d’associació amb CDC, tot indica que s’unirà a la candidatura on finalment s’hi instal·li CDC.

Finalment cal recordar que Nova Esquerra Catalana va ser la primera a emprendre una campanya demanant una candidatura unitària a les eleccions europees, de manera que és raonable de pensar que s’hi adheriran si finalment es constitueix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any