Allò que diu l’enquesta de La Vanguardia sobre l’independentisme i els titulars amaguen

  • El sondatge palesa un augment de l'independentisme i de la majoria en favor de l'estat propi al parlament · També s'hi destaca el suport majoritari a la immersió lingüística

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
07.10.2013 - 09:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sondatge que ha publicat La Vanguardia i que indica que CiU i ERC empatarien en unes eleccions també demana al miler d’entrevistats de la mostra sobre la independència de Catalunya. Els titulars de les dues informacions del diari són: ‘El mapa electoral català de la transició se’n va en orris‘ i ‘El pacte fiscal i la tercera via de Duran esdevenen opcions a la separació‘. Però les dades en què es basa aquesta última afirmació diuen més coses: per exemple, que la independència continua essent l’opció majoritària, que augmenta dos punts en un any i que la majoria dels catalans és partidària de fer el referèndum unilateralment.

Un 84,1% vol que es pugui convocar un referèndum sobre la independència, i tan sols un 14,6% que s’hi oposa. Un 49,8% de la població hi votaria a favor i un 38,3%, contra. Hi hauria un 10,2% d’indecisos.

Després de preguntar això, La Vanguardia afegeix la pregunta de la tercera via o pacte fiscal, formulada així: ‘Si Catalunya arribés a un acord sobre pacte fiscal amb el govern central, què creieu que votaríeu en un hipotètic referèndum sobre la independència?’ La pregunta no proposa el pacte fiscal o tercera via com una opció més, sinó que manté la dualitat sí a la independència o no a la independència, de tal manera que es compta dins el bloc del no tant aquella gent que voldria mantenir la situació actual com els qui preferirien (o confiarien) per sobre de tot en el pacte fiscal. Així, aquest bloc del no seria majoritari, amb un 49,2%, per un 39,9% de favorables a la independència i un 8,5% d’indecisos.

Presentades aquestes dades, els enquestats consideren que una altra possible ‘tercera via’, com ara l’estat federal que proposa el PSC, no solucionaria els problemes actuals: un 59,3% creu que no els solucionaria i un 33,4% que sí.

Encara més: un 76,3% dels enquestats està convençut que Rajoy no millorarà significativament el finançament de Catalunya, que no reformarà la constitució per a encaixar Catalunya a Espanya (80,9%) i que no autoritzarà la consulta (82,4%).

Amb tot, per més que l’estat es negués a autoritzar una consulta, la majoria de catalans voldria que es fes de manera unilateral. Concretament, un 57%.

El bloc sobiranista, majoritari

Segons les dades d’aquesta enquesta, feta entre el 30 de setembre i el 4 d’octubre, CiU i ERC es disputarien la primera posició si ara hi hagués unes eleccions al Parlament. Totes dues formacions obtindrien entre 36 i 37 escons: CiU perdria 13 diputats o 14 i ERC en guanyaria 15 o 16. El PSC continuaria en caiguda lliure, i passaria dels 20 escons actuals a 15-16; fins i tot li perillaria la tercera posició, que li podria prendre el PP (14-16), malgrat la pèrdua d’escons, o bé ICV-EUiA, que es mantindria en 12-13. Tant Ciutadans com la CUP augmentarien força la representació, amb 12-13 diputats i 6, respectivament.

Ara mateix la suma de diputats de formacions que es van presentar a les eleccions del 2012 amb l’objectiu de l’estat propi o la independència és de 74 (CiU+ERC+CUP), i la dels unionistes (PSC+PP+Ciutadans), 48. Ací deixaríem al marge ICV, que té 13 diputats, per la posició no definida en favor o contra la independència (per bé que clarament favorable a l’autodeterminació i a la convocatòria d’una consulta amb acord amb l’estat o sense). Ara mateix, doncs, la diferència és de +26 diputats favorables a l’estat propi.

Amb les dades de l’enquesta, el bloc sobiranista augmentaria, i passaria de 74 diputats a 78-80; el bloc unionista en tindria entre 41 i 45. La diferència seria, doncs, de 33-39 diputats.

La majoria de votants del PP i C’s veu bé la immersió

En un segon lliurament, l’enquesta de La Vanguardia destaca que un 81% dels enquestats defensen el model d’immersió lingüística, mentre que un 5,1% el valoren com a regular i un 12%, de manera negativa o molt negativa.

Vuit de cada deu persones que han participat en el sondatge associen la immersió a la igualtat d’oportunitats. Per grups de votants, el 95% d’electors d’ERC, el 87% d’ICV i el 83% de CiU consideren que la immersió propicia la igualtat d’oportunitats entre castellanoparlants i catalanoparlants. També ho veu així un 70% de votants del PSC, un 64% del PP, un 56% de C’s.  

Respecte a la llei impulsada pel ministre d’Educació espanyol José Ignacio Wert, un 77% refusa el projecte per a establir el castellà com a idioma vehicular a les escoles catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any