Quan Rajoy comparava una ‘tercera via’ catalana amb un porc espí

  • El president espanyol ja va avisar durant el debat de l'estatut que la seva posició intransigent no canviaria mai

VilaWeb
Redacció
06.10.2013 - 10:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Malgrat els esforços de Josep Antoni Duran i Lleida i de Pere Navarro de propugnar una tercera via alternativa a la independència i al manteniment del statu quo, el president del govern espanyol ha dit aquesta setmana que no sabia ‘què era això de la tercera via’. Rajoy no es mou. I no es mou des de fa força anys. El novembre del 2005, quan era a l’oposició, ja va exhibir aquest immobilisme respecte d’acceptar cap mena d’augment de l’autogovern i de les competències de Catalunya durant el debat al congrés sobre l’admissió a tràmit de l’estatut aprovat pel parlament.

Rajoy no acceptava ni tan sols la possibilitat d’admetre a tràmit l’estatut, ni debatre’l. I va dir coses com: ‘La distància entre l’estatut i la constitució és tan abismal, que qualsevol acomodament resulta impossible. És com intentar fer la permanent a un porc espí’.

El filòsof Jordi Graupera ha recuperat el vídeo de la intervenció de Rajoy en aquell debat:

I n’ha caçat algunes frases destacades, com aquestes: ‘Allò que realment fa que l’estatut sigui incorregible és que es basa en un malentès. Tot l’estatut és construït sobre un supòsit fals que diu aixñi: Catalunya és una nació, aleshores és sobirana, aleshores els seus poders emanen de la seva sobirania, aleshores té dret de decidir en solitari les seves relacions amb l’estat espanyol. Aquest és l’error.’

Més: ‘Davant del poble espanyol no es blinden ni rius ni competències’.

I encara més: ‘Amb la constitució a la mà no hi ha cap error sobre qui té un poder original i qui gaudeix d’un poder delegat’.

I per si hi havia cap dubte que la seva posició era immutable, Rajoy deia això un temps més tard:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any