Llibertat condicional per a l’ex-general Galindo, havent complert només 4 dels 75 anys de presó

  • Organitzador dels GAL, fou condemnat pel segrest i assassinat de Lasa i Zabala

VilaWeb
Redacció
04.10.2013 - 22:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat de central de vigilància penitenciària de l’audiència espanyola ha atorgat la llibertat condicional a l’ex-general de la guàrdia civil, Enrique Rodríguez Galindo, condemnat a setanta-cinc anys de presó pel segrest i assassinat dels refugiats bascos Josean Lasa i Joxi Zabala.

Aquesta decisió arriba pocs dies abans que es compleixin trenta anys del segrest de Lasa i Zabala a Baiona pels GAL, el 15 d’octubre de 1983. Els cossos de tots dos van ser trobats en una fossa a Alacant el gener de 1985, però no van ser identificats fins al 1995. Havien estat torturats, executats i enterrats.

Per aquests fets, el Tribunal Suprem va condemnar Rodríguez Galindo, considerat un dels principals organitzadors dels GAL, a setanta-cinc anys de presó l’any 2001. També va ser condemnat el governador civil de Guipúscoa en el moment del segrest, Julen Elgorriaga, i altres tres guàrdies civil, amb penes de més de setanta anys de presó.

Galindo, que actualment té 74 anys, haurà complert tan sols quatre anys entre reixes d’aquesta condemna, entre l’any 2000 i el 2004, quan se li va permetre de continuar la condemna al seu domicili ‘per motius de salut’.
Al gener del 2005 se li va concedir el tercer grau i ara, a proposta del centre penitenciari de Zuera (Aragó), se li ha concedit la llibertat condicional argüint ‘que ja ha complert tres quartes parts de la condemna, descomptant-hi les redempcions’. La presó també ha argüit que presenta ‘bona conducta i un pronòstic favorable a la reinserció laboral’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any