Tragèdia a la costa de Lampedusa amb centenars d’immigrants morts

  • Ja s'han comptabilitzat 194 cadàvers i hi ha més de 150 desapareguts

VilaWeb
Redacció
04.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gairebé 200 morts i 150 desapareguts s’han comptat fins ara en la tragèdia que es va viure ahir a l’illa siciliana de Lampedusa, arran del naufragi per l’incendi d’una pastera carregada amb 500 immigrants. La batllessa de l’illa, Giusi Nicolini, havia anunciat a la tarda que s’havien comptabilitzat 94 morts, però més tard fonts de la policia van dir que s’havien localitzat 100 cadàvers més sota el vaixell. Tot va començar quan es va declarar un incendi a bord i la majoria dels immigrants es van llançar a l’aigua. Molts no sabien nedar i no hi havia ni de bon tros prou salvavides per a tots. Dos pesquers van alertar les autoritats quan van veure l’incendi i van poder rescatar 155 supervivents.

La batllessa Nicolini també va informar els mitjans italians que, entre els supervivents, les forces de l’ordre havien detingut el presumpte traficant que els portava i que havia cobrat grans quantitats de diners dels immigrants. Sembla que es tracta d’un home molt vinculat a la màfia.

‘És una tragèdia immensa’

‘És una tragèdia immensa’, va dir Nicolini. I va afegir que els supervivents havien explicat que eren en alta mar des de feia hores i, com que no es podien fer sentir, van decidir d’encendre un foc per ser localitzats.

La majoria dels immigrants que hi havia a bord venien d’Eritrea i de Somàlia i s’havien embarcat a les costes de Líbia.

L’arribada d’immigrants a Lampedusa ha esdevingut un greu problema, darrerament: el centre d’acollida, amb capacitat per a 700 persones, s’ha desbordat. En aquests moments hi ha 1.350 immigrats allotjats.

Durant tota la nit han estat recuperant cadàvers de nàufrags. La cerca, però s’ha hagut de suspendre aquest matí per les males condicions marítimes. 

La batllessa, que lamentava la deixadesa de les institucions europees, ja va escriure el mes de febrer passat una carta a la Unió Europea amb el títol ‘Com ha de ser de gran el cementiri de la meva illa?‘.

‘Hem de duplicar els esforços per lluitar contra els traficants que exploten la desesperació humana’, va respondre la comissària europea d’Interior, Cecilia Malmström. I el comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, va assenyalar ahir que a Europa tothom s’havia de fer responsable d’aquests fets.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any