Itàlia tem una tragèdia de centenars de morts a Lampedusa

  • Ja s'han comptabilitzat 194 cadàvers i hi ha més de cent cinquanta desapareguts

VilaWeb
Redacció
03.10.2013 - 20:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gairebé dos-cents morts i cent cinquanta desapareguts és el darrer balança de la tragèdia viscuda avui a l’illa siciliana de Lampedusa en el naufragi per un incendi d’una pastera carregada amb cinc-cents immigrants. La batllessa de l’illa, Giusi Nicolini, ha anunciat a mitja tarda que s’havien comptabilitzat 94 morts, però fonts de la policia han dit després que s’havien localitzat cent cadàvers més sota el vaixell. Tot ha començat quan s’ha declarat un incendi a bord i la majoria dels immigrants s’han llençat a l’aigua. Molts d’ells no sabien nedar i no hi havia ni de bon tros suficients salvavides per a tots. Dos pesquers que eren a la zona han alertat les autoritats quan han vist l’incendi i han pogut rescatar cent cinquanta-cinc supervivents.

Nicolini també ha informat als mitjans italians que, entre els supervivents, les forces de l’ordre havien detingut el presumpte traficant que els portava i que havia cobrat grans sumes de diners dels immigrants. Segons sembla es tracta d’algú molt vinculat a la màfia.

‘És una tratègia immensa’

‘És una tragèdia immensa’, ha afegit Nicolini, que ha dit que els supervivents han explicat que portaven diverses hores en alta mar i que no aconseguien que els sentissin i els rescatessin, per la qual cosa van decidir encendre un foc per ser localitzats.

La majoria dels immigrants que hi havia a bord venien d’Eritrea i de Somàlia i s’havien embarcat a les costes de Líbia. L’arribada d’immgrants a Lampedusa ha esdevingut darrerament un greu problema: el centre d’acollida, amb capacitat per a 700 persones, és desbordat. En aquests moments hi té allotjats 1.350 immigrats.

‘Si això segueix així seria millor que anéssim a buscar-los’

No poden seguir venint en aquestes condicions. Si això segueix així seria millor que anéssim a buscar-los’, ha afegit l batllessa, que ha lamentat la deixadesa de les  institucions europee. Nicolini ja va escriure el mes de febrer passat una carta a la Unió Europea amb el títol ‘Com de gran ha de ser el cementiri de la meva illa?’.

‘Hem de redoblar els esforços per lluitar contra els traficants que exploten la desesperació humana’, ha respost la comissària europea de l’Interior, Cecilia Malmström. I el comissari europeu de Política Regional, Johannes Hahn, ha assenyalat que tots a Europa s’han de fer responsables d’aquests successos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any