Entitats ecologistes demanen que es paralitzin les centrals d’Ascó i Vandellós fins que desaparegui el risc de terratrèmols

  • Alerten que els efectes del projecte Castor podrien provocar un gran moviment sísmic a la Falla del Camp, propera a les dues centrals nuclears

VilaWeb
Redacció
03.10.2013 - 20:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diverses entitats ecologistes han demanat que es paralitzi immediatament l’activitat de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellós, pel perill que suposen els moviments sísmics registrats els darrers dies. ‘L’activitat sísmica pot afectar el funcionament de les centrals nuclears i la recent experiència de Fukushima n’és un bon exemple’, expliquen en una nota enviada als mitjans de comunicació. Alerten, a més, que el projecte Castor -causant dels terratrèmols dels darrers dies- podria provocar un gran moviment sísmic a la falla del Camp, propera a les dues centrals nuclears, i que ja ha registrat grans terratrèmols al llarg de la història.

El terratrèmol més fort registrat els darrers dies ha estat de 4,2 graus en l’escala Richter, molt a prop de la falla del Camp, on hi ha ubicada la central de Vandellós. Aquesta falla ha tingut episodis molt violents en els darrers 125.000 anys, com recorden les entitats ecologistes en la nota. A més, els moviments de terreny en les instal·lacions de la central nuclear d’Ascó són habituals a causa del terra argilós sobre el qual està situada.

Els ecologistes recorden que les proves sísmiques de les dues centrals nuclears apunten que ‘amb prou feines’ resistirien un terratrèmol de més de 7 graus a l’escala Richter. Per això, i davant del risc que els efectes de les injeccions de gas del projecte Castor afectin el territori, demanen que les dues centrals paralitzin immediatament la seva activitat.

Les entitats ecologistes que subscriuen el comunicat són: Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp, CUP-Reus, CUP-Tarragona, Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Grup Antinuclear de les Comarques Gironines, GEPEC, ICV-Reus. Som Energia, TLN-100% Renovables, Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear,Eurosolar, Dia de la Terra, Alternativa Verda i CANC.

El govern espanyol admet la relació entre Castor i els terratrèmols

El ministre d’Indústria espanyol, José Manuel Soria, ha admès avui que hi podria haver una relació directa entre els terratrèmols que s’han registrat davant la costa de Vinaròs i la injecció de gas al magatzem submarí Castor. Segons el ministre, les dades del l’Institut Geogràfic i Mine i del Col·legi de Geòlegs apunten en aquesta direcció, malgrat que els estudis no han acabat i ‘encara no hi ha una constància científica’ que això sigui així.

El ministre ha recordat que el seu departament ja va prohibir a la planta fer cap injecció addicional de gas fins que no es conegui ‘què està passant’.

En una entrevista a Onda Cero, Soria ha assegurat que els estudis encarregats a l’Institut Geogràfic i Miner i del Col·legi de Geòlegs apunten que hi ha ‘una relació directa entre la injecció de gas que s’ha produït a aquests magatzem subterrani’, que és a vint-i-dos quilòmetres de la costa, ‘i els microsismes que han tingut lloc aquests últims dies’, entre els què hi ha un moviment de 4,2 graus a l’escala Richter i un altre de 3,6.

En tot cas, ha apuntat que encara ‘no hi ha una constància científica’ i que cal esperar les conclusions finals dels estudis. En aquest marc, ha recordat que el seu ministeri ja va dictar una resolució per aturar qualsevol activitat addicional ‘fins que no se sàpiga exactament què passa’ i ‘això és el que ara mateix s’investiga’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any