‘El País Valencià és dignitat’, lema de la manifestació del Nou d’Octubre

  • Entitats, sindicats i partits nacionalistes reclamen a Fabra dignitat i 'deixar d'acotar el cap davant Madrid per poder recuperar l'orgull de ser valencians'

VilaWeb
Redacció
02.10.2013 - 19:21

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘El País Valencià és dignitat’ serà el lema de la manifestació del Nou d’Octubre d’enguany, diada en què els valencians commemoren la fundació del Regne de València amb l’entrada de Jaume I a la ciutat. Entitats, sindicats i partits nacionalistes, integrats en la Comissió Nou d’Octubre, han presentat aquest dimecres el lema i el manifest (PDF) d’enguany, que és una crida al govern valencià a actuar amb ‘dignitat’ i no ‘acotar el cap Madrid per a poder recuperar l’orgull de ser valencians’. El lema fa referència a la ‘plena legalitat’ de la denominació País Valencià i ‘la denúncia del manteniment de tics franquistes per part de representants del PP’, segons la nota de premsa.

El text lamenta que la pretensió de censurar una denominació ‘que té una història i una legitimitat democràtica indiscutible’ i ‘la impunitat amb la què militants del PP exhibeixen símbols franquistes’.

El manifest expressa que la llengua i la cultura són eines de cohesió social i ‘elements vertebrals d’un projecte de progrés’. En aquest sentit, la Comissió afirma la voluntat de defensar els drets dels valencians a la seva pròpia llengua, ‘enfront de la persistència de casos de valencianofòbia, particularment per part de membres de les Forces de Seguretat de l’Estat’.

El finançament és un altre dels eixos centrals de la manifestació així com l’exigència al president Fabra d’una major contundència en les reclamacions al govern espanyol, assenyalant que la reivindicació del finançament és unànime a la societat valenciana i que l’executiu no la pot continuar ignorant.

El respecte al territori i la reclamació de polítiques favorables a l’economia productiva, el benestar social i la recuperació del treball són altres de les reinvindicacions. La Comissió Nou d’Octubre responsabilitza els governs espanyol i valencià de l’agreujament de la crisi, amb mesures ‘que han multiplicat la destrucció d’ocupació, han creat un profund malestar social i dificultaran i retardaran l’eixida de la crisi’.

La Comissió Nou d’Octubre està integrada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Federació d’Escola Valenciana, la Societat Coral El Micalet, Ca Revolta, Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA), CCOO-PV, UGT-PV, Intersindical Valenciana, Compromís, Esquerra Unida del País Valencià, Els Verds del País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV) , Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) i Solidaritat per la Independència (SI).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any