Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimarts  01.10.2013  09:26

El govern federal dels EUA, paralitzat per manca de pressupost

Es comença a aplicar el primer tancament indefinit de l'administració central i dels serveis públics des del 1995

Men?ame
 

Des de mitjanit, la Casa Blanca ha ordenat a les agències federals dels EUA de suspendre l'activitat. Es tracta del primer tancament indefinit de l'administració federal i dels serveis públics des del 1995, arran del fracàs de les converses al congrés per a aprovar el pressupost de l'any vinent. En absència de finançament, doncs, la llei preveu que les agències federals comencin a aturar ordenadament l'activitat. La mesura afecta més de vuit-cents mil funcionaris considerats no essencials, dels dos milions en total, que avui ja no haurien d'anar a la feina ni cobrar.

Tot i això, es preveu que hi hagi serveis mínims, que en alguns casos és del 5% dels efectius.

Fins a aquesta situació excepcional, s'hi ha arribat després de dos rebuigs al senat de projectes de llei de finances elaborats per la Cambra de Representants. Els dirigents republicans van proposar dilluns la possibilitat de votar un altre text per a prorrogar el pressupost, però va ésser considerat inacceptable pels demòcrates. I és que, entre més coses, implicava de suspendre la reforma del sistema sanitari que proposa el president, Barack Obama.

Segons la Casa Blanca, un tancament que s'allargui en el temps pot comportar efectes molt negatius en la classe mitjana i les persones més desafavorides del país.