Alcanar i Vinaròs, tips del projecte Castor de gas submarí

  • Concentració de protesta ahir a la capital del Baix Maestrat

VilaWeb
VilaWeb
Jordi Marsal / ACN
01.10.2013 - 09:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Abans de l’últim terratremol, d’aquest matí, a la zona del riu de la Sénia, els veïns de Vinaròs ja s’havien exclamat públicament pel projecte de gas submarí Castor. Més de tres-cents manifestants es van concentrar ahir al vespre davant l’ajuntament per protestar contra el projecte, arran dels terratrèmols d’aquests dies. La preocupació havia anat creixent amb els sismes d’aquestes darreres nits, un dels quals havia arribat a 3,9 graus de l’escala de Richter.

En la protesta van participar també representants de l’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) i de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia, i va servir per començar a organitzar els veïns, que exigeixen que el projecte s’aturi totalment i que se’n doni informació.

La capital del Baix Maestrat va acabar emportant-se la planta terrestre al seu terme municipal -tot i la major proximitat amb el nucli urbà canareu. L’empresa promotora, Escal UGS, i l’Ajuntament van defensar als quatre vents que el projecte repercutiria de forma positiva en l’economia local. La companyia, fins i tot, va arribar a signar nombrosos convenis amb entitats locals per fer efectives diverses aportacions econòmiques.

Però els moviments sísmics dels últims dies i, especialment, de les últimes hores, han fet canviar de parer molts vinarossencs, que aquest dilluns al vespre no ocultaven la preocupació i l’angoixa que els havien ocasionat els moviments sísmics d’aquest diumenge a la nit i dilluns a la matinada. Els repetits i corejats crits de “fora Castor” que s’han pogut escoltar durant la concentració il·lustren perfectament l’estat d’ànim actual a la zona. La indiferència durant la tramitació i construcció del projecte ha donat ara pas a un intent clar de vertebrar les queixes ciutadanes. Les intervencions espontànies han permès concretar ja una nova trobada, aquest dijous al vespre, per organitzar un moviment d’oposició.

Els veïns no tenen dubtes: els terratrèmols estan associats a les operacions d’injecció de gas de les últimes setmanes. Eugènia Aixalà va poder veure com la seva casa i la seva filla, que treballava amb l’ordinador, tremolaven cap a la mitjanit de diumenge. Ja dilluns a la matinada, es va despertar amb el seu llit tremolant. “Han estat 40 rèpliques en un dia”, exclama.”Si continua la cosa així ens agafarà un terratrèmol com el de Llorca, que va ser de 5,2 -graus a l’escala de Richter-. Aquí era 3,9.- Hi haurà sectors que arribarà més potent. Però em sembla horrible. L’únic remei és que deixin d’injectar, que el tanquin, el llevin i se n’oblidin”, exclama, convençuda que la injecció de gas al magatzem submarí està inestabilitzant geològicament un subsòl que, recorda, ja es coneix tradicionalment per la seva elevada activitat sísmica.

Alfredo Gómez, que viu al centre del poble, encara no dóna crèdit a l’ensurt que va patir en veure que el sofà i l’aparell de televisió bellugaven. Per les xarxes socials va comprovar que no era l’únic. “No és molt normal notar un tremolor al poble. Vull estar tranquil a casa. No notar tremolors i, més encara, que podria ser de la injecció del gas del Castor. Això ho hauran de dir els tècnic, però si és així, no és correcte que ens maregin amb tremolors i hi ha espantin molta gent”, valora.

Les prediccions de la Plataforma

“Ens havien acusat de ser alarmistes socials, de predir coses impensables. No som nosaltres la causa d’alarma social, sinó els fets reals”, ha retret el portaveu de la Plataforma, el canareu Joan Ferrando, qui recorda ara com, fa sis anys enrere, van ser menystinguts quan advertien de les possibles conseqüències del magatzem de gas. La també portaveu Cristina Reverter, precisament, apunta que l’entitat ja va presentar un recurs d’alçada en el procediment per exigir la demanda d’un informe de risc sismològic en una zona on, avisaven, hi ha una falla en la plataforma marina. També l’Observatori de l’Ebre va demanar estudiar les conseqüències de la injecció de gas.

Però els estudis, asseguren, no es van fer i el mateix ministre d’Indústria en persona, José Manuel Soria, els va garantir la seguretat de la instal·lació fa uns mesos. La setmana passada, ordenava l’aturada de les injeccions. “No podem estar tranquils, l’estructura pot no aguantar aquestes pressions. No s’ha posat encara tot el gas coixí: què passarà quan estigui la cavitat en la seva capacitat màxima? Hi ha milions de barrils de petroli allí que pot provocar un impacte ambiental al sortir a l’atmosfera”, apunta Reverter.

Des de la Plataforma reclamen que, abans de tot, s’informi la població sobre l’abast real d’un projecte que defineixen com una operació especulativa, després de triplicar el seu cost inicial, a més de no ser “estratègic” davant la baixada de la demanda de gas. Però la mobilització social a Vinaròs els anima a continuar batallant en contra d’una estructura “ambientalment insostenible” i “econòmicament” incompatible. “És el moment que finalment puguem sortir tots junts al carrer per demanar la paralització d’aquest projecte lesiu”, apunta.

Assemblea divendres a Alcanar

L’Ajuntament d’Alcanar i la Plataforma del sénia, que es van quedar sols al seu moment en la lluita contra el Castor, ja han anunciat que organitzaran aquest divendres al vespre una assemblea conjunta per analitzar la situació. El regidor d’Agricultura i Medi Ambient, Josep Maria Sancho, ha lamentat que els sismes confirmin ara les advertències dels opositors al projecte. “Quan es va fer el pou petrolífer de Chaparral ja van haver moviments sísmics que va detectar l’Observatori de l’Ebre”, ha recordat, tot instant a “partits i institucions” a reflexionar en el moment que “la gent surt al carrer” de forma espontània reclamant mesures.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any