‘Si l’estat no reacciona només queda la independència’, diu el president d’Unió a Girona

  • 'Som d'Unió, però no unionistes', diu Joan Cañada

VilaWeb
ACN
30.09.2013 - 17:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Intercomarcal d’Unió a Girona, Joan Cañada, ha enviat una carta als militants on assegura que si l’estat no reacciona l’única sortida per Catalunya és la independència. Cañada alerta que és l’Estat qui ha de moure fitxa per solucionar el conflicte obert amb Catalunya i detalla que, si no hi ha reacció, els catalans només poden decidir entre ‘dues opcions oposades: que tot quedi com està o la separació definitiva’. ‘I si alguna cosa compartim i tenim clara és que no ens podem quedar com estem’ remarca.

Segons Cañada, UDC no accedirà a les invitacions d’altres partits per formar un bloc unionista i ha assegurat mai es mostrarà contrària a la independència. Una setmana després de la carta publicada pel president del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, a La Vanguardia en defensa d’una tercera via confederal, el president de la intercomarcal gironina ha volgut enviar una carta a la militància analitzant la posició del partit sobre la consulta i el futur de Catalunya.

Amb el títol ‘Som d’Unió però no unionistes: no formarem part de blocs contraris a la nostra voluntat de ser com a nació’, el president gironí assegura que el partit no acceptarà cap invitació a sumar-se a blocs en contra de la independència de Catalunya. ‘En aquest front que defensa la unitat d’Espanya que no ens hi busquin perquè no ens hi trobaran”, escriu Cañada. En la mateixa línia en què s’expressava Duran en la seva carta, Cañada referma que Unió “ni descarta ni pot descartar la independència de Catalunya”. “Unió no està en contra de res, excepte de la injustícia i la desigualtat”, recull en el text. 

L’estat ha de reaccionar

Cañada assegura que és l’Estat qui ha de reaccionar per aconseguir solucionar el conflicte entre Catalunya i Espanya. Per Cañada, la tercera via defensada pel líder d’UDC és “l’opció òptima” però també alerta que si l’Estat no mou fitxa els catalans només podran escollir entre dues “opcions oposades”: que tot es quedi com està o “la separació definitiva”. Si es dóna aquesta situació, Cañada aposta per la independència. “Si alguna cosa compartim i tenim clara és que no ens podem quedar com estem”, ha manifestat.

Així mateix, el president de la intercomarcal gironina ha defensat la postura del partit en favor de la celebració d’una consulta i assegura que donaran suport al dret a decidir perquè “forma part de l’ADN del partit”. “És a les urnes on la voluntat de ser d’una nació es pot expressar amb claredat i estem fermament compromesos amb els ciutadans que volen exercir aquest dret”, recull a la carta. Cañada assegura que la ciutadania “ha interioritzat el volem votar” i que aquesta voluntat té una “força imparable”. 

En la carta adreçada a la militància, Cañada admet que Unió “aporta matisos al debat” i que el seu missatge “és més complex que d’altres i, possiblement, per això més difícil d’entendre i explicar”. Cañada descarta que els objectius de la formació siguin ni la defensa de la unitat d’Espanya ni la separació de Catalunya sinó que, segons apunta, Unió té com a objectius “el reconeixement de la nació catalana i el benestar de tots els seus ciutadans”. “Entenem que l’estatus òptim seria obtenir de manera definitiva la plena sobirania de Catalunya i, alhora, pactar un marc de relació i convivència amb l’estat espanyol, amb qui compartim i podem continuar compartint moltes coses”, reflexiona el president de la intercomarcal.

Adhesió al Pacte gironí pel dret a decidir

D’altra banda, la intercomarcal d’Unió Democràtica de Catalunya a Girona s’ha sumat a la taula ciutadana pel dret a decidir de la ciutat de Girona, presidida per Joaquim Nadal. El president del partit a Girona, Joan Cañada, les diputades Montse Surroca i Elena Ribera, i la presidenta del partit a la ciutat, Isabel Muradàs, seran els representants del partit a la taula, creada amb la voluntat de construir un espai de relació entre les entitats, associacions i ciutadans que defensen la celebració d’una consulta per a decidir el futur de Catalunya.

A la carta de resposta a la invitació per formar part a la taula, Unió destaca que, des de la seva fundació, el 1931, el partit “reclama i exigeix l’exercici del dret a decidir el futur de Catalunya com a nació”. A la resposta també es recorda que hi ha una “gran majoria” del Parlament de Catalunya que vol exercir aquest dret i exigeix una consulta “plenament lliure, democràtica i legalment emparada”.

Unió considera que aquesta mesa gironina és “una magnífica oportunitat per crear un debat constructiu, des de diverses òptiques”. Per últim, els nous integrants de la mesa afirmen que l’intercanvi d’opinions en el sí d’aquest nou òrgan ha de permetre “avançar i reproduir diferents sensibilitats presents a la nostra societat i seguir sumant adhesions, ara que és tan necessari assolir un ampli consens al voltant del dret a decidir”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any