El parlament encarrila els preparatius de la consulta

  • Acord de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP: data i pregunta abans de final d'any · El PSC vota en contra de la resolució

VilaWeb
Redacció
28.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El debat de política general al Parlament de Catalunya ha servit enguany per encarrilar els preparatius de la consulta i consolidar-ne la base parlamentària. Ahir es va aprovar la resolució conjunta (PDF) de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP amb el compromís de fixar la data, la pregunta i les vies legals de la consulta abans de final d’any. ICV-EUiA i CUP es van sumar a la proposta de CiU i ERC sobre el dret de decidir després d’haver assegurat el paper del parlament i que es negociés específicament la celebració de la consulta i no altres qüestions.

Els ecosocialistes van donar el pas endavant havent introduït modificacions en el text inicial que garantien que el parlament faria una proposta de via o vies legals per iniciar un procés des de Catalunya de sol·licitud al congrés per realitzar un referèndum. També que la data i la pregunta de la consulta es decidissin en el marc de la comissió parlamentària del dret de decidir i d’acord amb el Pacte Nacional pel Dret de Decidir. Tot ha de quedar decidit abans d’acabar l’any. Aquest text va obtenir 86 a favor (CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP) i 47 en contra (PSC, PP i C’s).

La proposta de CiU i ERC ja apostava per portar al congrés espanyol la celebració d’una consulta i fixava el termini de final d’any per marcar data i pregunta. També abans d’acabar el període de sessions calia tenir resultats d’una negociació amb l’estat espanyol. ICV-EUiA i CUP van afegir alguns punts a la resolució de forma que no només es concretés data i pregunta, sinó també via legal, abans d’acabar l’any. 

La CUP es va sumar al pacte després d’incloure un punt que recordava que les passades eleccions van expressar de manera molt clara la voluntat del poble de Catalunya de decidir lliure i pacíficament el seu futur, i el Parlament ‘ha d’actuar amb plena lleialtat i consonància a aquest mandat del poble’.

El PSC considera que el diàleg que es proclama en la proposta de Rigol no encaixa amb la urgència de la resolució de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Per això, hi va votar en contra.

El PSC es queda sol defensant el model federal inspirat en la proposta de Duran

El PSC no va aconseguir arrossegar més que els seus diputats. La resolució que havien presentat al debat de política general per demanar a l’estat espanyol una reforma constitucional federal i que incloïa les propostes que el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, havia fet públiques, va ser rebutjada per 98 vots en contra, 13 abstencions d’ICV-EUiA i només els 19 del PSC a favor.

El PSC havia arribat a reconèixer que volia reptar als diputats d’Unió per veure si eren capaços de ‘ser coherents o deixaven amb el cul a l’aire al seu líder’. Els escons de CiU, però, es van mostrar disciplinats i cap dels democristians no va donar suport a la resolució del PSC. ERC, PP, C’s i CUP també van votar ‘no’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any