Pere Rovira: “Malgrat les diferències entre les colles falconeres totes han adoptat el model associatiu com a organització”

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.09.2013 - 20:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vilafranquí de naixement, comptable de professió, casteller de Barcelona des dels seus inicis (vuit anys cap de colla), està molt relacionat amb l’associacionisme. Tant és així que ens manifesta que vol ser enterrat vestit de casteller amb la camisa dels Falcons de Barcelona, “aquí al costadet”. Pere Rovira és una persona vital que no només té relació amb els castells i els falcons (n’és el president dels de Barcelona i de la Federació), sinó també amb el món del foc (fou iniciador dels Diables del Clot, primera colla de diables de Barcelona). Actualment està promocionant la creació de la moixiganga de Barcelona: “sortim per Santa Eulàlia”.

Falcons versus castellers. Molta gent els confon…
Els falcons fem figures humanes, a diferència dels castellers, que fan torres humanes. L’origen d’ambdues manifestacions culturals són diferents, ja que els castellers provenen del ball de valencians (muixeranga) mentre que l’origen del falcons és de Txèquia, que allà se’n diu Sòcol, activitat feta per gimnastes. És per aquest motiu que les figures de falcons són més esveltes i acrobàtiques, més sincronitzades –que és un aspecte que es busca– a diferència dels castells.
Tant els castells com els falcons som plenament integradors, intergeneracionals. Tanmateix, com que no hi ha pinya, els falcons participen més activament dins de la figura.

Segueix llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any