Mas, sobre la tercera via de Duran: ‘Ja l’hem provat i no ha funcionat’

  • 'Som on som perquè hem acumulat cent anys de decepcions amb les terceres vies', diu el president

VilaWeb
Redacció
26.09.2013 - 11:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha aprofitat una rèplica al primer secretari del PSC, Pere Navarro, en el debat de política general per respondre la proposta de ‘tercera via’ de Josep Antoni Duran i Lleida. ‘Quan es parla de tercera via, ja la vàrem utilitzar fa temps. La majoria de la cambra ja ha utilitzat la tercera via, i no fa gaire temps, vosaltres i nosaltres. Què era la tercera via? Era l’estatut, promogut pel parlament, aprovat per les corts, passat pel sedàs, aprovat pel poble de Catalunya. No és una tercera via això? Em dirà que en parla el senyor Duran. D’acord, però resulta que ja hem provat la tercera via. Si haguéssin funcionat les terceres vies, no seríem on som. Som on som perquè hem acumulat cent anys de decepcions amb les terceres vies’.

La ‘tercera via’ de Duran es basa en un pacte fiscal i competències exclusives en llengua, cultura i educació. I en la consulta, el sí correspondria a votar aquest canvi d’estatus, de tal manera que els partidaris de la independència haurien de votar no. Duran vol evitar una pregunta directa sobre la independència, i vol situar la qüestió en un canvi d’estatus polític.

Sobre el model federal que defensa el PSC, Mas ha tornat a demanar a Navarro que convenci el PSOE perquè posi per escrit la seva reforma constitucional i es posi d’acord amb el PP, cosa que de moment no ha fet. Ha revelat que el mateix president del govern espanyol, Mariano Rajoy, li ha explicat que ell ha demanat a Alfredo Pérez Rubalcaba que concreti què vol canviar de la carta magna i encara no ho ha fet.

El president també ha respost a la petició de Navarro d’arribar a acords amb el PSC. Mas ha reconegut que al Govern li costa molt arribar a pactes amb els socialistes, però no amb la resta de partits i entitats, i ha citat el pacte fiscal i també el pacte nacional pel dret a decidir. “Potser és un problema que tenen vostès, més que no pas nosaltres”, li ha etzibat.

En aquest punt, i després que Navarro demanés a Mas que emuli els acords econòmics entre socialistes bascos i PNB, el president de la Generalitat li ha recordat que el PSE dóna suport al concert econòmic, però no passa el mateix en el cas del PSC amb el pacte fiscal.

Mas ha respost els atacs del primer secretari del PSC sobre les retallades assegurant que els pressupostos del 2014 seran més socials que els del tripartit, perquè el pes relatiu de les polítiques de l’estat del benestar serà superior. Ha afegit que si el Govern ha prorrogat els comptes ha estat per aconseguir que l’Estat flexibilitzés l’objectiu de dèficit i estalviar així 1.800 MEUR en retallades als catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any