L’independentisme escocès pren força

  • Vint mil manifestants, el doble de l'any passat, omplen els carrers d'Edimburg per la independència

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A un any de la convocatòria del referèndum sobre la independència d’Escòcia, Edimburg va viure ahir una gran manifestació independentista amb més de vint mil participants, segons els organitzadors (el doble de la marxa que es va fer l’any passat). Per a molts, la marxa d’ahir va ser l’escenicació dels últims sondatges, que reflecteixen un creixement de l’independentisme, malgrat que el ‘no’ continua sensiblement per davant del ‘sí’. El primer ministre escocès, Alex Salmond, en un dels discursos que es van fer al final, va assegurar que el referèndum era una ‘oportunitat única’ per aconseguir allò que cap generació prèvia d’escocesos no havia pogut fer pogut fer ‘i que pocs països mai faran’. 

Per Salmond, la consulta permetrà decidir sobre ‘un nou futur de prosperitat i igualtat d’una manera totalment pacífica, cívica i democràtica’. També va dir que la campanya pel ‘sí’ es basava en arguments sòlids i que la majoria de la població escocesa volia controlar els poders essencials per decidir sobre ‘els recursos naturals, l’estat del benestar o les pensions’. ‘I aquests poders, els poders de la gent, només es poden assolir votant sí’, va defensar.

Segons el primer ministre escocès, la campanya pel ‘no’, en canvi, es basa en el sistema de Westminster, que ‘no representa l’opinió escocesa ni les aspiracions d’Escòcia’. Per Salmond, hi ha ‘una majoria natural’ pel ‘sí’ perquè la majoria del poble està d’acord que ‘les decisions d’Escòcia es prenen millor a Escòcia que no a Westminster’.

En declaracions a TV3 després de la manifestació, Salmond va dir que a Escòcia li havia costat molts esforços i negociacions aconseguir que el Regne Unit deixés fer legalment el referèndum, i va emplaçar Catalunya ‘a seguir el seu camí’.

També van assistir a la marxa la vice-primera ministra Nicola Sturgeon, el cap de la campanya Yes Scotland, Blair Jenkins, la diputada independent Margo MacDonald, el diputat dels Verds Patrick Harvie, i Colin Fox, de l’Scottish Socialist Party, a més de Carolyn Leckie, de Women for Independence, entre d’altres.

Jenkins va assegurar que quan els ciutadans s’aturessin a examinar els fets decidirien votar a favor de la independència. ‘Pensionistes, pares, estudiants, homes de negocis, dones, gent de tota la societat s’adonaran que un vot pel ‘sí’ té sentit per a nosaltres com a nació i com a individus’, va dir.

La manifestació va transcórrer en un ambient festiu començant a High Street i acabant a Calton Hill, un turó a la capital escocesa considerat com a patrimoni de la humanitat per la UNESCO. Allà, els participants van lluir banderes blaves i blanques escoceses, conegudes com a ‘Saltires’ i també s’hi van veure força banderes i estelades catalanes. A Calton Hill s’hi van fet els parlaments i concerts. 


Notícia relacionada:

BBC: Supporters march for independence

El sí supera el no per primer cop a Escòcia, segons un sondatge del SNP (2-9-2013)

Opinió contundent de Meritxell Ramírez: Sinergies entre independentistes de base

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any