Els vots del PP frenen la destitució immediata de Llanos de Luna per l’homenatge a la División Azul

  • Grup Socialista, CiU i Esquerra Plural donen suport al text mentre que el PP demana 'sentit comú i equitat'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
18.09.2013 - 17:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió de Defensa del congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimecres amb els vots del PP una proposició no de Llei d’ERC que demanava la “destitució immediata” de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna per l’homenatge a la División Azul l’11 de maig del 2013 al quarter de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca. ERC ha inclòs al text una autoesmena en què demana l’aplicació del Codi Penal sobre els partits feixistes com els que van assaltar la delegació del Govern a Madrid. El Grup Socialista, l’Esquerra Plural i CiU han donat suport a la petició, mentre que el PP l’ha rebutjada demanant “sentit comú i equitat”.

El diputat d’ERC Joan Tardà ha recordat que els demòcrates han d’estar “molt preocupats” per l’increment d’accions de caràcter feixista i nazi i ha demanat la destitució de Llanos de Luna perquè va cometre una “falta greu” que constitueix a més un “insult” a totes les víctimes del nazisme i del feixisme. “Sol·licitem la seva destitució, que demani perdó, i el compromís del govern que això no tornarà a passar”, ha dit.

Tardà ha demanat que independentment de l’aprovació i rebuig del seu text totes les formacions siguin conscients del “problema” que existeix amb les formacions feixistes i nazis. Ha citat com a exemple els partits que van assaltar la delegació del Govern a Madrid, que han anunciat que no aturaran les seves accions.

El text dels republicans constava inicialment de tres únics punts que demanaven “destituir immediatament a la delegada del govern espanyol a Catalunya”; “demanar disculpes a les víctimes del nazisme i a les seves organitzacions representatives” i “prohibir la celebració en qualsevol espai públic o a càrrec de qualsevol administració o organisme públic d’homenatges a persones vinculades amb el nazisme o d’exaltació d’aquest règim genocida”.

ERC demana que s’apliqui el Codi Penal a les formacions feixistes

Posteriorment ERC ha presentat una autoesmena que demanava una “política activa de control i persecució dels grups de tall feixista que actuen a l’Estat” i instava el govern espanyol a “vetllar perquè s’iniciïn els processos judicials pertinents amb la finalitat de dissoldre les associacions il·lícites -inclosos els partits polítics- que promouen la discriminació, l’odi i la violència contra persones per raó de la seva ideologia, religió o creences”, en referència implícita als partits que van participar a l’assalt a la delegació del Govern a Madrid durant la Diada.

CiU, Esquerra Plural i Grup Socialista se sumen al text

El diputat del PSC Germán Rodríguez ha anunciat el vot favorable de la seva formació al text i a les esmenes d’ERC per “justícia, democràcia i dignitat” i perquè no es pot acceptar que un representant del govern espanyol rendeixi homenatge a la División Azul. Rodríguez ha assegurat que el que seria “lògic” és que Llanos de Luna s’hagués disculpat, però “no ho va fer i ens temem que és pels mateixos motius pels què el PP s’ha negat en tantes ocasions a condemnar la dictadura”.

El portaveu de l’Esquerra Plural (IU, ICV i Cha) José Luis Centella ha recordat que el govern espanyol no ha fet autocrítica ni ha assumit cap responsabilitat per l’acte, fet que alimenta la impunitat dels “botxins”. “El govern del PP ha d’assumir aquesta responsabilitat, demanar disculpes a les víctimes i estar sempre al seu costat”, ha dit.

El portaveu de CiU a la Comissió de Defensa, Feliu Guillaumes, ha recordat que la seva formació ha demanat una modificació del Codi Penal per alinear-lo amb l’alemany i ha convidat els representants del PP a fer “un viatge per l’infern” visitant els webs d’aquestes organitzacions. “Entenem que una persona amb una mica de sentit comú, quan veu que se li presenta davant algú amb una esvàstica penjada al pit hauria d’haver tingut una reacció, sinó en aquell moment, uns minuts després”, ha dit, perquè “no es pot frivolitzar amb aquestes coses”.

El PP diu que Llanos de Luna “no va premiar un grup de nazis”

Per contra, el portaveu del PP, Vicente Ferrer ha demanat “sentit comú i d’equitat” i ha assegurat que les explicacions sobre l’acte són mentida perquè “no va ser un homenatge de la Guàrdia Civil, sinó a la Guàrdia Civil” i tampoc va ser organitzat per un grup de nazis sinó per una federació d’associacions cívico-militars de Catalunya. Ferrer ha dit que en realitat Llanos de Luna “no va premiar un grup de nazis” sinó que “totes les organitzacions van rebre un diploma”. “El fet que lliurés el diploma a l’excombatent de la División Azul es deu només a que li va tocar el torn”, ha afirmat.

Ferrer ha censurat, a més, la criminalització de la División Azul perquè l'”estratègia de senyalar i perseguir” té “similituds” amb les actuacions que “històricament han utilitzat els feixistes”. “Senyalar els exmembres de la División Azul respon a un enorme desconeixement històric, perquè hi havia de tot, des de falangistes a unitats forçoses i republicans que es van allistar per evitar mals majors”. “A l’amenaça feixista no se li planta cara obrint velles ferides”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any