La vaga a les illes crispa el PP

  • Tensió al ple al parlament · Una quarantena d'estudiants van ser identificats per la policia · Alguns van denunciar lesions per cops de porra

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tensió a les Illes continua creixent en el tercer dia de vaga indefinida del tot el sector educatiu en bloc. Mentre els mestres i pares d’alumnes mantenen les prostestes, el govern assegura que no pensa fer marxa enrere. I mentre els uns parlen d’un seguiment de la vaga de més del 80%, el govern continua dient que és del 20%, un xifra que no es creu ningú, ni tan sols cap dels diaris. No en va, en el ple d’ahir, sobre educació, i que obria el nou període de sessions del parlament, la tensió va pujar com feia temps que no es veia i mentre el govern s’enrocava cada vegada més, de fons se sentien els crits de ‘dimissió’ dels prop de tres mil manifestants que es concentraven a les portes de l’hemicicle.

La consellera d’Educació, Joana Maria Camps, va insistir que no modificarien el TIL i que ‘només les urnes’ podien canviar-lo. També va defensar el decret el president José Ramón Bauzá, que va dir que el govern no defensaria ‘el català que es parla a Catalunya sinó el que aprengueren els nostres pares i padrins’, a més del castellà, ‘les dues llengües oficials’.

La consellera Camps perd els nervis

Però un dels moments més tensos arribà quan la consellera Camps va fer una referència a la família de Cristina Rita, diputada socialista i parella de l’ex-conseller de Presidència del Pacte Albert Moragues. Camps li va dir que ni ella ni la seva família no poden donar ‘lliçons de dignitat’. L’al·lusió va generar un fort enrenou amb crits de ‘dimissió’ provinents de la bancada socialista. Rita li va contestar, en el seu torn de paraula, que qui no tenia dignitat era ella. En una intervenció posterior la consellera Camps es va disculpar reconeixent que no hauria d’haver fet cap referència a la família de la diputada. ‘Tal vegada ha estat fruit de la crispació’, va dir.

Sindicalistes expulsats de l’hemicicle

Camps va generar un altre moment de tensió, quan va referir-se als sindicalistes, alguns dels quals eren presents a l’hemicicle. Els va acusar de no voler dialogar i d’haver-se aixecat de la mesa de negociació, cosa que va encendre els ànims i va fer que Toni Baos (CCOO) i Biel Caldentey (STEI-i) s’alcessin indignats negant les afirmacions de la consellera. Van acabar expulsats del ple. També fou expulsada la portaveu d’Educació de l’STEI-i, el sindicat majoritari, Maria Antònia Font, que va mostrar un llaç amb la senyera. Un altre sindicalista també fou expulsat i se li van retirar dues pancartes en què demanava al diputat del PP Antoni Camps que l’apuntés a la seva ‘llista negra’.

Una quarantena d’estudiants identificats per la policia, alguns dels quals denuncien cops de porra

Les protestes d’ahir van acabar també amb 38 estudiants identificats per la policia, 35 dels quals menors d’edat, a l’IES Arxiduc Lluís Salvador de Palma, on havien entrat per fer de piquets. Alguns d’ells van denunciar cops de porra, car la hi va haver moments de tensió també amb la policia. Segons admeten els mateixos estudiants, els responsables de l’institut els havien advertit, en entrar-hi, que avisarien la policia, i els agents els esperaven a la sortida.

Tercera jornada de vaga

Amb vista a la nova jornada de vaga d’avui, el sindicat STEI xifra en un 80,16% el seguiment de la segona jornada de vaga, un 10% per sota respecte ahir, i fa una crida a mantenir la mobilització ‘continuada, constant, amb la complicitat de pares, mares i alumnes’. En un comunicat, a més, acusa la Conselleria d’Educació d’haver mentit sobre el seguiment, que tant ahir com avui xifra en poc més del 20%. ‘Tant les dades que facilitàrem els sindicats, com les que va aportar l’Assemblea de Docents de les Illes Balears com les que va donar l’Associació de directors de secundària parlen de xifres que freguen el 90% del total de mestres i professors’, diu el comunicat del sindicat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any