Jaume Duch, un portaveu que amenaça, amb un passat clarificador

  • El portaveu del parlament europeu va ser el líder de les joventuts d'UCD a Catalunya

VilaWeb
Redacció
17.09.2013 - 12:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Noves amenaces sobre el procés sobiranista i la Unió Europea. Ara a càrrec del portaveu del parlament europeu, Jaume Duch. Duch ha dit a Catalunya Ràdio que si Catalunya esdevé independent quedaria fora de la Unió Europea i ha afegit a més que li seria molt difícil tornar a entrar. Les seves opinions personals es poden posar en context a la vista del seu passat polític. Ell va ser un dels líders de les joventuts de la UCD a Catalunya a finals dels anys setanta i primers dels vuitanta, va ser candidat pel partit d’Adolfo Suarez en les primeres eleccions autonòmiques, quan encara usava de nom el de Jaime i va arribar al parlament europeu treballant com a assistent d’una diputada d’Unió

Duch va ser candidat l’any 1980 de Centristes de Catalunya-UCD la coalició dels franquistes partidaris de la reforma democràtica i una escissió d’Unió Democràtica. Centristes de Catalunya-UCD va aconseguir 18 diputats, quedant com el quart grup polític de la cambra catalana i es va dissoldre quan va desaparèixer la UCD. 

El 1982, en el congrés de Castelldefels Duch va ser escollit vice-secreatri general de la Joventuts Centristes, gràcies a un acord amb Paco Lucas, amb el qual s’enfrontava i davant el qual va perdre. Per no provocar problemes interns, però, Lucas va acceptar integrar-hi Duch com el seu segon.

Entrevista a Catalunya Ràdio

Jaume Duch en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que el reingrés de Catalunya a la Unió no seria “una cosa senzilla” ni “per demà al matí” i ha subratllat que Catalunya hauria de ser membre de l’ONU i tots els estats haurien de ratificar que accepten que torni a entrar a la Unió per ser-ne un nou membre -cosa que fins ara ningú no ha dit mai.

Preguntat sobre la posició del Parlament Europeu al voltant del procés sobiranista català, Jaume Duch ha destacat que la cambra no té competència sobre aquest afer i ha afegit que es tracta d’un “tema intern espanyol”. Sigui com sigui, ha assegurat que “quan un va pels passadissos, aquest no és el tema que més s’escolta”. 

D’altra banda, Duch ha coincidit amb la portaveu de la Comissió Europea i amb el seu vicepresident, Joaquín Almunia, en què “si un se’n va d’un estat, en aquell moment està marxant de la Unió Europea”. I això, segons el portaveu del PE, és la lectura jurídica del Tractat de Lisboa que va fer la portaveu de l’executiu comunitari.

Anar-se’n “pel balcó” o “per la porta”

Jaume Duch ha assegurat “l’important és no enganyar-nos i no simplificar les coses”, en referència al procés sobiranista i a la relació amb Europa. En el cas d’una Catalunya independent, el portaveu de la cambra europea ha indicat que “hi ha tot tipus de teories i tot depèn de la manera com vostè se n’ha anat”. 

“Si se n’ha anat pel balcó no és el mateix que si se n’ha anat per la porta”, ha sentenciat Duch per mostrar la complexitat de com es planteja un procés d’independència a escala europea. 

Duch s’ha referit a diversos “requisits” a l’hora de tornar a entrar al club comunitari com seria la ratificació del nou soci per part de tots els estats membres i dels seus parlaments. I també el fet de ser membre de l’ONU. En aquest punt, Duch ha afirmat que s’hauria d’aconseguir que dos terços del Consell de Seguretat ho aprovessin “sense cap veto de ningú, tampoc de França”. Però no hi ha cap article en el codi legal de la Unio que inclogui una clàusula com aquesta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any