Viver i Pi-Sunyer posa en dubte que la comunitat internacional accepti la carta de Rajoy com un no rotund a la consulta

  • El president del CATN afirma que davant l'ambigüitat de la missiva alguns països poden interpretar que el govern espanyol no ha tancat totes les portes

VilaWeb
VilaWeb
ACN
16.09.2013 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Assessor de la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha posat en dubte que la carta que Mariano Rajoy va fer arribar aquest dissabte al president de la Generalitat en resposta a la què aquest li havia enviat prèviament sigui considerat per la comunitat internacional com un ‘no’ rotund de l’estat a la reivindicació catalana de convocar una consulta. 

Viver i Pi-Sunyer ha assenyalat que la missiva del president espanyol està ‘carregada d’ambigüitat’, motiu pel qual, ha dit, es pot donar la circumstància de que alguns països diguin que Catalunya ha de formalitzar la petició per una altra via perquè consideren que l’estat no tanca totes les portes amb aquesta carta.

CiU exigeix ‘claredat i neutralitat’ a la UE

El diputat de CiU Oriol Pujol ha exigit a la UE “claredat i neutralitat” en els seus posicionaments al voltant del procés sobiranista a Catalunya. Les declaracions d’aquest mateix dilluns del comissari de la Competència, Joaquín Almunia, en què ha assegurat que Catalunya sortiria de la UE en cas d’independència no contribueixen, segons Pujol, a la “claredat” del procés, perquè són oposades a les que va fer ara fa un any. El diputat nacionalista ha demanat l’opinió del president del CATN, que ha comparegut aquest dilluns a la comissió parlamentària pel dret a decidir. Carles Vives Pi-Sunyer ha deixat clar que les opinions d’Almunia no responen a cap informe de la Comissió Europea.

ERC vol esgotar les vies estatals per fer la consulta abans de convocar-la amb la llei catalana

Tot i que pressuposa que la resposta del govern espanyol serà negativa, ERC és partidària d’esgotar les vies estatals per convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya abans de convocar la consulta a partir de la llei catalana. La portaveu parlamentària d’ERC, Marta Rovira, ha destacat el major “rang” que conferiria un referèndum convocat seguint l’article 92 de la Constitució o el 150.2 de la Carta Magna. “Si fóssim un país normal voldríem un referèndum, no una consulta”, ha destacat. Pi-Sunyer no creu que el “rang jurídic” sigui diferent entre les vies estatals i les vies catalanes i, de fet, s’ha mostrat partidari de seguir l’ordre contrari.

La CUP reclama que no es negociï amb el govern espanyol

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha reclamat que no es negociï amb el govern espanyol la celebració de la consulta. En la comissió pel Dret de Decidir, Arrufat ha assegurat que és una proposta “aclamada” als carrers i que no pot ser moneda de canvi en una negociació amb l’estat espanyol. “La pregunta de la consulta i la seva conseqüència no es poden pactar amb l’Estat”, ha assenyalat. D’altra banda, s’ha mostrat “preocupat” durant la compareixença del president del CATN, Carles Pi-Sunyer, pels escenaris “alternatius” a la consulta. Des de la CUP donen per fet la negativa de l’Estat, ja que consideren que “esgotar” les vies legals “només servirà per fer valdre el procés internacionalment”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any