Lituània cedeix a la pressió espanyola i es desdiu sobre el suport a Catalunya

  • L'ambaixada lituana diu que les declaracions del primer ministre sobre la independència de Catalunya es van malinterpretar

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.09.2013 - 11:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pressió del govern espanyol al govern de Lituània ha fet efecte, després de les declaracions del primer ministre, Algirdas Butkevicius, que va dir que ‘cada país ha de fer el seu camí i té dret a l’autodeterminació’. Avui el ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manuel García Margallo, s’ha reunit amb l’ambaixadora lituana a Espanya, Audra Plepyté, per demanar-li explicacions, i just després l’ambaixada d’aquest país ha emès un comunicat en què diu que les paraules del primer ministre es van malinterpretar.

En la nota, l’ambaixada diu que els mitjans de comunicació van interpretar de forma errònia i tendenciosa les declaracions del primer ministre sobre el procés català; que els afers domèstic de l’estat espanyol s’han de resoldre amb els mecanismes democràtics interns i amb respecte a la constitució. I remarca la importància de la cooperació bilateral amb Espanya i afegeix que espera que les relacions comercials no trontollin per causa d’aquesta polèmica.

El ministre té previst rebre també aquest migdia de reunir-se amb l’ambaixador de Letònia, Janis Eichmanis, pel mateix motiu: comunicar-li la queixa oficial per les paraules del seu primer ministre, Valdis Dombrovskis, que obria la porta al reconeixement d’una Catalunya independent.

El lituà Algirdas Butkevicius, que actualment ocupa la presidència de torn de la Unió Europea, va dir que cada país havia de trobar un camí propi i que tenia el dret d’autodeterminació. ‘Dono la benvinguda a totes les maneres pacífiques d’expressar la solidaritat dels pobles i l’autodeterminació’, va dir, defensant que s’exercís amb ‘bases legals’.

El primer ministre letó, Vladis Dombrovskis, va dir que el govern espanyol hauria de cercar maneres d’abordar el clam independentista de Catalunya. Arran de la Via Catalana de l’11 de setembre, el dirigent bàltic va manifestar que els catalans enviaven un missatge molt poderós i que calia prestar-hi atenció. Quan li demanaren si Letònia reconeixeria una Catalunya independent, va respondre: ‘Si hi ha legitimitat en el procés diria, teòricament parlant, per què no?’

 

Informació relacionada:

La Via Catalana obre el reconeixement internacional per a Catalunya

El primer ministre de Lituània sobre Catalunya: ‘Cada país té el dret d’autodeterminació’

El govern de Letònia, disposat a reconèixer una Catalunya independent

El Consell de Diplomàcia català diu que el suport de Letònia i Lituània demostra el pragmatisme internacional

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any