‘Cap de vena’, de Miquel Salvo

  • Recomanació de la Biblioteca Pública de Montaverner

VilaWeb
Redacció
16.09.2013 - 00:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els bibliotecaris i bibliotecàries veiem com els lectors s’allunyen de la biblioteca quan arriben a l’adolescència. A partir dels dotze o tretze anys, aquells xiquets i xiquetes que venien a la biblioteca, primer amb els pares i després sols o amb els amics, deixen de visitar-nos. Només els veiem quan a l’institut els obliguen a llegir algun llibre, poques vegades busquen un llibre pel plaer de llegir, com feien de menuts.

En aquesta etapa de la vida la lectura esdevé, per a la major part d’adolescents, una cosa imposada, i rara vegada troben plaer en aquesta lectura obligada. Recomanar un llibre per a un adolescent pot ser una tasca molt complicada, més encara si no volem caure en els tòpics que marca la moda en cada moment (vampirs, novel·la fantàstica…). És per això que vull recomanar-vos ‘Cap de vena’, un llibre juvenil que agradarà segur als adolescents que continuen visitant les nostres biblioteques pel plaer de llegir.

Miquel Salvo, l’autor, ens presenta en Francesc, un jove de 15 anys que ha d’escriure durant l’estiu una sèrie de redaccions per a recuperar l’assignatura de valencià. És a partir d’aquestes redaccions que Francesc s’adona que li resulta molt més fàcil expressar allò que sent i que l’inquieta a través de la paraula escrita.
Així, una vegada acabades les redaccions, el nostre protagonista continua escrivint sobre allò que l’amoïna, ja que escriure, i llegir el que ell mateix escriu, l’ajuda a entendre millor les coses que li passen. Temes tan importants en l’adolescència com l’amistat, els primers amors, el descobriment del sexe o les primeres experiències importants apareixen narrades en els relats d’en Francesc.

Estructurat com un recull d’aquestes redaccions, ‘Cap de vena’ és un llibre de lectura àgil i ràpida, amb un llenguatge clar i senzill, col·loquial de vegades, que aconsegueix reflectir perfectament l’ambient juvenil en què es mouen els personatges, i fa que el lector puga identificar-se amb ells. L’experiència com a docent de l’autor fa que tinga un punt de vista privilegiat del món que envolta els joves de hui en dia, la qual cosa es nota al text. Les descripcions que fa en Francesc del seu poble, del seu entorn o de la gent amb qui conviu, fan encara més pròxima l’obra al lector.

‘Cap de vena’ és una història propera, accessible, que de segur captivarà els joves, que la faran seua en veure’s reflectits en els protagonistes i en les seues vivències. A més, és un obra perfecta per a l’assignatura de valencià, ja que inclou una guia de lectura amb activitats per a treballar a l’aula.

Potser gràcies a aquest llibre més joves descobriran, com en Francesc, que les paraules poden ajudar-nos a entendre millor el món que ens envolta.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any