Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  14.09.2013  13:10

Acord entre EUA i Rússia per a eliminar l'arsenal químic de Síria

El pacte descarta un atac militar: 'La solució ha de ser política', diuen Kerry i Lavrov

Men?ame
 

Els governs dels Estats Units i de Rússia han arribat a un acord per a retirar i elimiar l'arnsenal químic de Síria amb la condició que Damasc entregui, abans d'una setmana, una llista de tot aquest material. L'acord, a més, descarta un atac militar a Síria.

Des de Ginebra, John Kerry, secretari d'estat nord-americà, i Segei Lavrov, ministre d'Afers Estrangers rus, han presentat plegats l'acord a què han arribat després de tres dies de negociacions.

L'acord no contempla cap atac militar a Síria. 'No hi ha una solució militar. La solució ha de ser política', ha declarat Kerry, que tanmateix, ha puntualitzat que en l'acord no s'especifiquen les mesures que podria adoptar, de manera consensuada, el Consell de Seguretat de l'ONU si Damasc es nega a complir les exigència dels EUA i Rússia.

Un cop l'ONU aprovi la proposta conjunta, Síria tindrà una setmana per entregar una llista completa detallant el seu arsenal. L'acord preveu que els inspectors de l'ONU tornin a Síria abans de novembre, i allà tindran accés sense cap mena de restriccions. Finalment, el calendari preveu que a mitjan 2014 el govern sirià hagi entregat tot l'arsenal.