Mas demanarà als partits una posició ‘unitària i de consens’ davant una resposta negativa de Rajoy

  • Sáenz de Santamaría ja va apuntar ahir que el president espanyol respondria en aquest sentit

VilaWeb
Redacció
14.09.2013 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, encara no ha rebut la resposta escrita del president espanyol, Mariano Rajoy, a la carta que li va enviar demanant-li l’autorització per a fer una consulta sobre el futur de Catalunya. Però ja ha avançat que si la resposta no era positiva, en el pròxim debat de política general demanaria el suport dels diversos grups parlamentaris per donar una resposta  ‘conjunta, unitària, i de consens’ al govern espanyol, i per estar a l’alçada del ‘clam’ popular del passat Onze de Setembre. Mas ha fet aquestes declaracions a Arenys de Munt, on ha inaugurat les noves instal·lacions de l’empresa Frime.

Per la seva banda, el vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Maria Corominas ha deixat clar que el que digui el president espanyol no farà variar el full de ruta del govern. L’únic que l’executiu català està disposat a dialogar i negociar amb l’estat és en quina data -‘dins el 2014’, ha matisat- es podrà fer la consulta.

També s’ha pronunciat al respecte la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que ha assegurat que la resposta de Rajoy es farà des del ‘diàleg lleial i pensant en els 7,5 milions de catalans’. ‘Sense concessions ni privilegis perquè la unitat d’Espanya és innegociable’, ha instit.

‘El referèndum no entra en el marc del que preveu la Constitució’, diu Santamaría

Segons que informa La Vanguardia, la carta arribarà aquesta tarda. En tot cas, la vice-presidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ja va deixar força clar ahir que la resposta seria negativa, i va repetir gairebé en totes les seves respostes que el govern espanyol no tenia intenció de sortir del ‘límit i el marge’ que estableixen la constitució i les lleis. ‘Aquesta és la nostra obligació’, va afirmar.

La Via Catalana, va apuntar Santamaría sense citar-la, no ha fet variar en absolut la postura del govern espanyol, que encara la qüestió amb ‘absoluta serenitat però també fermesa i fortalesa’ perquè ‘la legitimitat institucional del govern de la Generalitat, de la resta de les comunitats autònomes i del govern de la nació radica precisament en la constitució i en les lleis’. 

En aquest punt, va voler deixar clar que l’executiu mantenia tancada la porta a la possibilitat d’autoritzar un de referèndum a Catalunya. ‘El referèndum pel que em pregunta no entra en el marc del que preveu la constitució’, va respondre a una de les preguntes de la premsa, i el govern espanyol ‘compleix amb la constitució i la legalitat’.

El govern espanyol circumscriu la negociació al model de finançament ‘multilateral’

La vice-presidenta va deixar clar que qualsevol acord s’ha de circumscriure en dos àmbits: un model de finançament que s’ha començat a impulsar i que ha de ser ‘just’ per a tots els territoris, és a dir sense singularitats, i els acords a què es pugui arribar amb la Generalitat per a la sortida de la crisi. 

El finançament, advertia, es revisarà d’acord ‘als criteris generals’ i ‘buscant sempre el millor finançament dels serveis públics i la igualtat dels espanyols a l’accés a aquests serveis públics’. ‘És un model multilateral que es negocia amb totes les comunitats’, va sentenciar.


Informació relacionada:

L’ANC urgeix els partits a aprovar la llei de consultes

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any