Carles Boix: ‘En un món globalitzat, desapareixen els avantatges de pertànyer a un gran estat’

  • Conferència íntegre del catedràtic de Princeton en motiu de l'Onze de Setembre

VilaWeb
Redacció
14.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Princeton, Carles Boix, va ser l’encarregat de pronunciar la conferència de la Diada Nacional de Catalunya al Saló de Cent de l’ajuntament de Barcelona. Les paraules de Boix van ser elogiades perquè va fer un repàs històric lúcid del paper de Barcelona com a capital de Catalunya i va analitzar el procés cap a l’estat propi.

Carles Boix diu a la conferència que ‘el catalanisme d’avui no pot ser el que van practicar els nostres avis’ perquè considera que ‘l’Europa de fa tres-cents anys ja no existeix’. 

El catedràtic també va assegurar: ‘Catalunya està esgotada en la incapacitat de fer valer la seva veu diferenciada a l’estat espanyol’. Creu que el país no ha de tenir por de fer el pas endavant per recuperar la seva sobirania: ‘En un món globalitzat, desapareixen els avantatges de pertànyer a un gran estat’.

Al final del parlament, Boix va convidar a reflexionar sobre la situació actual: ‘Totes les competències estan intervingudes, el dèficit fiscal és galopant, la llengua està assetjada i milers de joves d’una gran potència tècnica i intel·lectual són fora d’un país incapaç de retenir-los’. El catedràtic assegura que tot plegat seria desalentador si no fos perquè ‘el marc de sempre ha canviat: hi ha democràcia a Europa i el comerç és global’. Per això, Boix considera que hi ha motius per l’esperança que el procés envers l’estat propi no té aturador.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any