Margallo admet que la Via Catalana va ser un èxit de convocatòria

  • El ministre espanyol aposta per 'traslladar el diàleg a les institucions'

VilaWeb
Redacció
12.09.2013 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, José Manual García-Margallo, ha reconegut avui que la Via Catalana va ser un ‘èxit de convocatòria, d’organització, de logística i de comunicació’. Afegint que això reflectia que la constitució espanyol ‘permet la llibertat d’expressió’. 

En tot cas, en la mateixa línia que altres veus del govern espanyol, també ha fet referència a la ‘majoria silenciosa’ dient que tant de respecte li mereixien les persones que van sortir aquesta Diada com les que no es van manifestar, i ha dit que veia amb ‘tristesa i preocupació’ una ‘divisió de Catalunya en dos’.  Segons Maragallo, cal escoltar el carrer, però el diàleg ‘ha de traslladar-se a les institucions’.

Sáenz de Santamaría: ‘Vetllarem per les llibertats i opinions de la majoria silenciosa’

Poques hores abans, la vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, reaccionava a la mobilització d’aquesta Diada invocant una ‘majoria silenciosa’ a Catalunya que ahir ‘es va quedar a casa’. Segons Santamaría, l’estat ha de vetllar per les llibertats i opinions d’aquesta ‘majoria’. Així mateix, ha tornat a dir que el seu govern dialoga amb totes les comunitats autònomes, però ‘dins la constitució’ espanyola. ‘Aquest diàleg dins la constitució és el marc que el govern reivindica perquè aquest país sigui més fort i unit en l’objectiu nacional de la gent que surt i la gent que es queda a casa seva, que és crear ocupació i millorar el benestar.’

Ahir al vespre Sáenz de Santamaría i el president espanyol, Mariano Rajoy, van reunir-se per parlar sobre l’impacte de la Via Catalana. Segons fonts del govern espanyol, la Moncloa ja tenia coll avall que seria un èxit de participació.

Sáenz de Santamaría ha apuntat que el seu govern ‘té l’obligació d’escoltar tots els espanyols’ i, per tant, ‘també els qui es queden a casa, també aquestes majories silencioses que tenen dret que vetllem per les seves llibertats i opinions’. A més, ha afirmat que el seu govern parla i dialoga ‘amb totes les comunitats autònomes’, perquè ‘som govern per a tot Espanya’. 

No ha fet referència, en canvi, a l’assalt violent d’ahir a la delegació del govern a Madrid, en què hi hagué cinc ferits lleus i que ha tingut com a conseqüència la detenció de sis agressors, ara com ara. 

La vice-presidenta espanyola ha estat preguntada per la qüestió minuts abans d’assistir com a oient a una conferència de la batllessa de Madrid, Ana Botella, a la qual també ha acudit el ministre de Justícia espanyol, Alberto Ruiz Gallardón. 

Les manifestacions de Sáenz de Santamaría van en la línia de les del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, i també de les que ella mateixa va fer ahir poca estona abans de la Via Catalana, en què va assegurar que el govern espanyol sempre estaria disposat a dialogar ‘dins la constitució, que és un marc de convivència que ens ha servit a tots els espanyols per consolidar una democràcia i assolir nivells de benestar que ara es tracta de recuperar’.

La reacció d’ahir incloïa també una crítica a les formacions sobiranistes i –sense esmentar-lo– al president de la Generalitat, Artur Mas, a més d’un ‘no’ a la consulta. Sáenz de Santamaría va explicar què havien de fer, segons ella, els polítics: ‘Hi som per a unir i per a resoldre els problemes dels ciutadans. […] La cosa pitjor que pot fer un polític és obligar la gent per a qui governa a dividir-se i separar-se.’

‘A Catalunya, la majoria silenciosa, ahir era al carrer’

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha respost a Sáenz de Santamaría que ‘a Catalunya, la majoria silenciosa, ahir era al carrer’. Ho ha dit a RAC1, i ha afegit: ‘La gent que es va quedar a casa no és la majoria’, amb referència als qui no van donar suport a la Via Catalana. Per Forcadell, contrastant els resultats de les urnes i de les enquestes, es desprèn que la major part de la ciutadania és partidària de construir un nou estat.

Carme Forcadell ha admès que a Catalunya hi havia contraris al procés sobiranista. Tanmateix, s’ha mostrat convençuda que no són la majoria. ‘Hi ha gent que opina diferent; per això el primer pas que hem de fer és un referèndum i veure on som.’

 

Més informació: La Via Catalana fa un crit multitudinari d’independència al món

La Comissió Europea mostra un ‘gran respecte’ per la Via Catalana

La Via Catalana, a la premsa internacional

Mas: ‘Ja és hora que l’estat espanyol escolti el poble català’

Junqueras: ‘Avui es demostra que la immensa majoria dels catalans vol la consulta’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any