Èxit de la Via a Catalunya Nord

  • El tram 722 ha sumat més de dos mil participants

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2013 - 22:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan faltava un minut per les cinc de la tarda, el tram 722 de la Via Catalana, el que ha tingut l’origen al punt fronterer del Pertús, s’ha constituït en commemoració del Tractat dels Pirineus del 1659. D’aquesta manera, el tram de Catalunya Nord, en el que hi ha participat unes 2.000 persones superant totes les previsions, ha estat el primer en formar-se. Posteriorment, a les 17:14, la cadena s’ha unit al ramal que venia de La Jonquera donant continuïtat a la Via Catalana en territori de l’estat francès. A banda de les 1.200 persones que es van apuntar al tram, fins al Pertús s’hi ha acostat gent de tota Catalunya, especialment de la comarca d’Osona, que s’hi ha desplaçat en 40 autocars.

“La Catalunya del Nord també és Catalunya”. Això és el que repetien molts dels nord-catalans que aquesta Diada s’han acostat al municipi fronterer del Pertús per participar a la Via Catalana. La seva reivindicació ha vingut acompanyada amb una assistència rècord que ha superat les 2.000 persones quan els organitzadors n’esperaven un miler com a molt. Hervé Pi, organitzador del ramal de la cadena a la Catalunya del Nord, ha explicat que les inscripcions es van tancar amb 1.200 persones, però que a última hora s’hi ha apuntat molta més gent. 

El tram també s’ha nodrit de molta gent que en principi anava a cobrir els tres últims abans d’arribar a la frontera i que al final, per manca d’espai, han hagut de desplaçar-se fins el Pertús. De fet, els trams 719, 720 i 721 eren dels que l’ANC temia no cobrir, però al final s’han pogut enllaçar sense problemes gràcies als 40 autocars provinents d’Osona que s’hi han traslladat. 

Fins una hora abans de l’inici de la Via Catalana, el Pertús ha estat el lloc de reunió de bona part de la gent que estava assignada als darrers trams de la cadena. Als volts de les tres de la tarda, han començat la sèrie d’actes programats per la territorial de l’ANC a la Catalunya del Nord que constaven de castellers, cantada d’havaneres, sardanes i gegants. 

Primer tram de la Via Catalana

Quan faltava un minut per les cinc de la tarda, el tram 722 de la Via Catalana ha quedat constituït en commemoració del Tractat dels Pirineus del 1714. Més tard, i amb la fita que marca la frontera entre els estats francès i espanyol com a testimoni, a les 17:14 els dos ramals, el que venia de La Jonquera i el del Pertús s’han unit donat, d’aquesta manera, continuïtat a la Via Catalana en territori francès.

Dolors Serra, que ha estat l’encarregada d’encapçalar el tram 722, ha explicat que la mobilització del nord-catalans no ha estat una “casualitat” perquè des de l’inici del procés sobiranista a Catalunya “han tingut clar” que “qualsevol cosa que passi al sud” els afectarà “en consciència a tots els nivells”. Serra ha afegit que la participació a la Via Catalana “dona continuïtat” a la feina feta durant molts anys “per enfortir els lligams entre el nord i el sud”.

La Via Catalana al Pertús ha finalitzat amb el discurs del filòsof Xavier Rubert de Ventós que ha desitjat que ‘el foc que els catalans sentim al cor’ aquest 11 de setembre tingui continuïtat i no ‘es transformi en fum al cap’.

Més informació

VilaWeb Catalunya Nord

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any