Del Voló a Vinaròs, una cadena per a la història

  • Centenars de milers de manifestants participaran en la Via Catalana per la independència

VilaWeb
Redacció
11.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Via Catalana servirà avui per a deixar escrita a la història la voluntat dels catalans de tenir un estat propi. Hi haurà centenars de milers de participants, molts d’aquests inscrits en algun dels més de set-cents trams que té la cadena humana, però molts altres també s’hi afegiran sense haver-s’hi pogut inscriure. El gran repte logístic de l’Assemblea Nacional Català es completarà amb un ramal nord-català i amb un de valencià, per a relligar tot el país. Hi ha hagut cadenes humanes prèvies a molts llocs del país i a l’estranger, i avui, a la Via Catalana, hi haurà representants de la majoria de partits.

La majoria dels grups parlamentaris van aprofitar la jornada prèvia a la Diada per fer una crida a la mobilització durant aquest Onze de Setembre. CiU, ERC, la CUP i ICV-EUiA defensen la participació en tots els actes d’afirmació nacional que es convoquin arreu del territori. La Via Catalana convocada per l’ANC és,en aquest sentit, la que ha atret més protagonisme. Tot i que també hi participaran, els ecosocialistes han preferit concentrar la seva capacitat de crida en aquells actes que combinin la reivindicació nacional amb la social, com el convocat per Procés Constituent a la seu de La Caixa. De la seva banda, C’s i PPC creuen que la Diada donarà una imatge “distorsionada” de Catalunya al món.

ERC

La mobilització d’aquest Onze de Setembre refermarà, segons ERC, el procés cap al a consulta i la independència de Catalunya. El secretari general adjunt dels republicans, Lluís Salvadó, ha destacat en especial el focus mediàtic internacional en què es convertirà el Principat, especialment a partir de les 17h14′, quan s’iniciï la Via Catalana. “Serà un espai privilegiat per fer arribar aquest missatge a la UE, a l’ONU i als principals organismes internacionals. Esperem que tothom siguem conscients del moment per aconseguir que la mobilització sigui exitosa”, ha desitjat.

ERC es bolcarà a la Via Catalana a través de tot el territori. Els màxims dirigents del partit se situaran a diferents punts del recorregut: Oriol Junqueras serà al seu municipi, Sant Vincenç dels Horts, i Marta Rovira serà al Parlament. Diputats, alcaldes, regidors i militants es distribuiran arreu dels 400 quilòmetres de la cadena.

CiU

El president i portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha fet una crida a la mobilització dels catalans durant la Diada, perquè és “una oportunitat per fer-ho bé i donar més solidesa i projecció al procés que està vivint el país”. És per això que el nacionalista ha convidat els catalans “a participar en tots aquells actes de reafirmació i compromís amb el país”. “Hem de mostrar els millors valors i actituds del país a través d’una gran mobilització i una actuació positiva”, ha conclòs.

De la mateixa manera, Turull ha volgut fer notar que per CiU, aquesta és una Diada “diferent”, perquè fins ara els catalans celebraven l’Onze de Setembre “recordant la història”, i aquest any, en canvi, “escrivim la història de Catalunya”.

La CUP

Per la seva banda, la CUP ha fet una crida a la “mobilització popular” per “forçar” la celebració d’un referèndum d’autodeterminació. Un dia abans de la Diada, el diputat de la formació, Quim Arrufat, ha afirmat que el referèndum “no vindrà regalat” pel govern espanyol i ha reclamat la “pressió popular” sobre el ERC i CiU per evitar que “s’aigualeixi” el procés. Per Arrufat, la Via Catalana servirà per “internacionalitzar” el cas català i també creu que seria “lògic” que després de la mobilització, el Govern anunciés que la consulta es farà “peti qui peti” el setembre del 2014.

Pel que fa a les informacions sobre negociacions amb el govern espanyol, Arrufat ha denunciat que “no en saben res” i ha carregat contra un lideratge que considera “poc transparent”. A més a més, el diputat de la CUP, ha opinat que no serà possible obrir cap via de diàleg amb Madrid, i que el referèndum “només” es donarà si les institucions “desobeeixen” la legalitat espanyola.

ICV-EUiA

La portaveu del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Dolors Camats, també ha fet una crida a la ciutadania perquè participi en les mobilitzacions convocades amb motiu de la Diada, que ha demanat que sigui reivindicativa. Camats ha recordat que el seu partit estarà present als actes que permeten reivindicar les llibertats de Catalunya i la justícia social. “Animem a que la gent es mobilitzi i participi demà en una Diada que serà històrica perquè serà multitudinària”, ha declarat la dirigent ecosocialista.

El més important d’aquest Onze de Setembre, segons ella, és que es demostrarà que ha irromput un nou actor polític: la ciutadania. Aquesta recorda, ha dit, que el procés no el pot fer un Govern o un president, sigui de l’executiu espanyol o del català. En aquest sentit, ha volgut deixat clar que poden existir reunions secretes entre Artur Mas i Mariano Rajoy, però aquests no poden decidir pel país sencer.

Més enllà de les mobilitzacions, Camats ha demanat al president català concreció sobre quina via pretén fer servir per convocar la consulta. I ha afegit que, tot i que a ICV-EUiA no són “presoners de 2014”, tampoc contemplen que s’esgoti la legislatura sense haver convocat la consulta.

PPC i C’s no participaran ni en l’acte oficial

El portaveu del PPC, Enric Millo, s’ha mostrat manifestament distant a tots els actes, civils i institucionals, que s’han organitzat per la Diada. I és que pels populars, des del Govern i des de la Via Catalana es pretén “donar una imatge distorsionada de la realitat a la resta del món”. “Es vol mostrar una imatge de que aquí vivim privats de llibertat, però aquí tothom pot defensar democràticament el que vulgui, manifestant-se o a les institucions”, ha assenyalat Millo. El portaveu del PPC, a més, ha volgut prevenir-se davant les valoracions que preveu d’èxit sobre la Via Catalana, recordant que “a Catalunya viuen 7,5 milions d’habitants, tots els que vagin a la manifestació aquesta es comptaran, i seran un 5% o un 10% dels catalans”.

D’altra banda, Millo ha volgut retreure al portaveu del Govern, Francesc Homs, que hagi criticat a la presidenta dels populars, Alícia Sánchez-Camacho, per les seves declaracions sobre els actes de la Diada. “Lamentem profundament que el Govern tingui com a portaveu a una persona que actua de manera incorregiblement ‘hooligan’. Hauria d’actuar amb serietat i rigor, i actua cada dia de manera més inacceptable i insolvent”, ha sentenciat, tot recordant que la líder del PPC va ser “insultada i amenaçada de mort” a l’acte institucional de l’Onze de Setembre de l’any passat.

C’s, que no participarà ni a la Via Catalana ni als actes institucionals del Parlament, reclama saber el cost públic que suposarà el desplegament policial per controlar la cadena humana. El portaveu del grup parlamentari, Jordi Cañas, no ha posat en qüestió el dret a impulsar una mobilització ni tampoc l’exigència per part de les autoritats de vetllar per la seguretat al llarg dels 400 km de recorregut de la Via Catalana.

En tot cas, Cañas també ha destacat la normalitat del fet que es pregunti pel cost a les arques públiques. “També és legítim saber quant lo costa a l’administració aquest tipus d’actes”, ha afirmat Cañas, que ja ha presentat la pregunta parlamentària al conseller d’Interior entorn de les hores extra o els costos de mobilitat que suposarà la seguretat dels diferents actes convocats per la Diada. C’s també preguntarà quin és el cost que suposarà a la CCMA la cobertura informativa de laVia Catalana. Tant PPC com C’s faran un acte propi al matí de la Diada.

El PSC no vol que la Diada precipiti els esdeveniments

Des del PSC, Maurici Lucena ha assegurat que les reivindicacions nacionals no haurien de ser un obstacle per demanar també solucions a algunes de les “injustícies” que s’han fet evidents arran de la crisi econòmica. I, en aquest sentit, ha considerat que l’Onze de Setembre és un bon dia perquè els ciutadans reclamin una sortida a la situació econòmica tan dolenta i també a la crisi de relacions entre Catalunya i l’estat espanyol.

Sobre l’endemà de la Diada i la petició que han fet els organitzadors perquè es posi data i pregunta a la consulta, el portaveu parlamentari socialista ha recordat que s’ha de respectar el treball de la comissió d’estudi sobre el dret a decidir. Lucena ha demanat que abans de decidir la data, la pregunta o la via per convocar el referèndum, s’escoltin les compareixences que estan previstes en aquesta comissió i que després el Govern i el Parlament decideixin si fan seves les recomanacions que els hi proposin.

Encerclar la Caixa amb el Procés Constituent, sense Forcades

L’organització capitanejada per Arcadi Oliveres i Teresa Forcades fa una crida a encerclar la Caixa a la Diagonal de Barcelona aquesta tarda a la mateixa hora de la Via Catalana. Avui s’ha sabut que Forcades no serà a la convocatòria perquè és a Berlin per raons acadèmiques. Ha enviat un missatge que serà llegit a l’acte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any