Via Catalana: les últimes coses que heu de saber

  • La previsió meteorològica, els talls de trànsit, l'ús de la telefonia mòbil...

VilaWeb
Redacció
10.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà ja es fa la Via Catalana i aquestes últimes hores s’ha fet pública força informació que han de tenir en compte tots aquells qui hi participin: des del dispositiu de seguretat fins a les recomanacions per a l’ús de telefonia mòbil durant la manifestació, passant per la previsió meteorològica.

Què és e Tram 0?

L’ANC fa una crida a participar-hi a tothom qui ho vulgui, tant a la gent que s’hi ha inscrit com a la que no ho ha pogut fer. Per a tots aquells que, malgrat no haver-s’hi pogut apuntar, volen deixar constància de la seva participació, l’entitat ha obert les inscripcions al tram 0.

El tram 0, doncs, és simbòlic; serveix tan sols per a deixar constància de la vostra participació a la Via Catalana. Podeu anar al tram que vulgueu, per més que no hi estigueu apuntats. La participació és lliure, sigui on sigui de la cadena humana.

La previsió meteorològica

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) assenyala que la previsió durant l’Onze de Setembre és de tenir un temps variable amb ruixats aïllats. Començarà, de matinada, mantenint els xàfecs i tempestes localment forts que afectaran el sector central del litoral. A partir de mig matí, s’obriran clarianes tot i que quedaran intervals de núvols al litoral i prelitoral, i farà sol a la resta. A la tarda, creixeran nuvolades que poden desembocar en ruixats aïllats a punts de la meitat est del Principat. La temperatura serà semblant a la de dimarts o lleugerament més baixa, amb màximes que oscil·laran entre el 15 i els 20 graus al Pirineu, i entre els 21i 26 graus a la resta, sent localment més altes al sud. 

Recomanacions per a l’ús de telefonia mòbil

1. Acordar el lloc de trobada amb amics, familiars o coneguts abans de l’esdeveniment, atès que, possiblement, un cop allà costarà d’enviar missatges via Whatsapp, SMS o trucada. Si us heu de comunicar durant l’esdeveniment, mireu d’evitar les trucades de veu i feu-ho mitjançant missatges de text.

2. Reduir l’ús d’imatges o materials audiovisuals que enviem i consultem a través de la xarxa mòbil. És aconsellable d’esperar a arribar a casa o a un lloc amb wifi per a publicar a la xarxa les fotos i comentaris de l’acció.

3. Les xarxes wifi disponibles durant el recorregut poden ser insegures. Cal ser cautelós amb les connexions que s’estableixin i amb les informacions que s’enviïn (contrasenyes, documents, etc.) i es rebin (fitxers).

4. Les aplicacions dels ‘smartphones’ solen mantenir una connexió 3G residual mentre no les fem servir. És convenient de tancar totes les aplicacions que no es facin servir i desactivar el correu electrònic i la geolocalització del telèfon per no ocupar la xarxa innecessàriament.

5. En cas que calgui avisar els cossos d’emergència, recordem que la telefonia fixa garantirà més bona comunicació amb el 112. Per tant, en cas de col·lapse de la xarxa mòbil, pot ser de gran ajuda demanar a algun comerç o veí que avisi el 112 des d’una línia fixa, sempre que sigui possible.

6. Si s’ha de fer una telefonada urgent i hi ha congestió, espereu una estona abans de tornar-ho a provar (entre deu segons i quinze).

7. Si voleu saber què diuen els mitjans de comunicació sobre l’esdeveniment, val més seguir la informació a través d’un aparell de ràdio. Eviteu d’accedir a la ràdio per internet o navegar amb el mòbil per saber l’estat i l’evolució de l’acció.

Els talls de trànsit a Barcelona

La Via Catalana es bifurcarà quan entri a Barcelona i formarà dues cadenes humanes que encerclaran tota la ciutat. ‘És un detall que no tothom sap’, va subratllar ahir el portaveu de la guàrdia urbana, Carles Reyner, i que implicarà una gran afectació a la mobilitat. Per això la policia municipal es prepara per desplegar un dispositiu sense precedents a la capital catalana i demana que no es faci servir el vehicle privat de les quatre d’horabaixa a les set del vespre.

La marató, la rua del Barça o la cavalcada de Reis abasten una extensió similar, però no demanen atenció simultània en tot el recorregut. La diferència de la cadena humana, segons que explicà Reyner, és que no es podran traslladar efectius d’alguns punts del recorregut cap a unes altres zones. Fins i tot han estat avisats els hotels que informin els turistes que ho tinguin present per anar a l’aeroport amb temps.

La Guàrdia Urbana desplegarà tots els efectius disponibles per garantir la mobilitat en vista d’un esdeveniment sense precedents a la ciutat. Comptarà, a més, amb l’ajut de 250 voluntaris. 

Una gran part de la ciutat quedarà tancada al trànsit, un fet inèdit. De fet, aquest Onze de Setembre a la capital catalana no hi haurà únicament la cadena humana, sinó que hi ha més actes programats. Us ho expliquem en aquest article: La diada a Barcelona, més enllà de la Via Catalana.

El dispositiu de seguretat

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, va fer públic ahir el dispositiu especial de seguretat i mobilitat preparat pel departament. Va dir que el dispositiu no començaria demà, sinó avui a horabaixa perquè ja hi havia actes relacionats amb la diada. També va explicar que el dispositiu havia de garantir la normalitat en el desenvolupament dels actes institucionals arreu del país, i també el bon desenvolupament dels actes no institucionals. Se’n compten més de quaranta en total.

El departament s’ha comunicat amb els 84 municipis per on passa la Via Catalana. Cap d’aquests ajuntaments no s’ha manifestat contra la Via. En 42 localitats, passa per trams urbans i afecta la N-2 i la N-340, dues vies principals. Això fa que el dispositiu de trànsit sigui molt important.

Espadaler va explicar que la restricció total de circulació es faria entre les 16.45 i les 17. Però els talls de vies interurbanes començaran a les 14.30 i a les 13.00 ja es restringirà la circulació de vehicles de més de 3.500 quilograms.

El conseller va fer aquesta crida: ‘Volem demanar, tant a participants com a públic, que prenguin consciència que és un acte excepcional: no en tenim precedents.’

El responsable del dispositiu de la Via Catalana serà el comissari Miquel Esquius. El desplegament no impedirà que els cossos de seguretat implicats facin les feines rutinàries i les que sorgeixin. Espadaler va dir que no aniria a la Via Catalana perquè romandria al centre de comandament de seguretat.

El dispositiu serà format per 6.823 agents dels mossos durant tot el dia. D’aquests, 2.465 dedicaran l’atenció a la Via Catalana en algun moment de la jornada laboral. I 353 seran de trànsit. Espadaler va voler deixar clar que no hi hauria cap cost afegit per les hores de servei dels agents, perquè se seguiria el format de serveis planificats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any