Via Catalana: el dispositiu de seguretat

  • Espadaler anuncia les mesures que ha pres Interior per l'Onze de Setembre · No anirà a la cadena humana perquè estarà al centre de comandament

VilaWeb
Redacció
09.09.2013 - 17:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Via Catalana és un repte logístic de primer ordre tant per a l’organització, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), com pels cossos de seguretat i la planificació de la mobilitat de trànsit. Per això, el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha anunciat el dispositiu especial de seguretat i mobilitat que ha preparat el departament. Espadaler ha dit que el dispositiu no començaria el dia 11, sinó que el dia 10 a la tarda perquè ja hi ha actes relacionats amb la diada. El conseller ha explicat que el dispositiu estaria pensat per a garantir la normalitat en el desenvolupament dels actes institucionals arreu del país, i també per garantir el bon desenvolupament dels actes no institucionals. Se’n compten més de quaranta actes en total.

El departament s’ha comunicat amb els 84 municipis per on passa la Via Catalana. Cap d’aquests ajuntaments s’ha manifestat en contra de la Via. En 42 localitats, la via passa per trams urbans. La via catalana afecta la N-2 i la N-340, dues vies principals. Això fa que el dispositiu de trànsit sigui molt important.

Espadaler ha explicat que la restricció total de circulació es farà entre tres quarts de cinc i les sis de la tarda. Però els talls de vies interurbanes començaran a dos quarts de tres i algunes restriccions de mobilitat ja es faran a la una del migdia per a vehicles de més de 3.500 quilograms.

El conseller ha fet aquesta crida: ‘Volem demanar, tant a participants com a públic, que prenguin consciència que aquest és un acte excepcional: no en tenim precedents.’

El responsable del dispositiu de la Via Catalana serà el comissari Miquel Esquius. El dispositiu de la cadena humana no impedirà que els cossos de seguretat implicats facin les feines rutinàries i les que sorgeixin. Espadaler ha explicat que no anirà a la Via Catalana perquè estarà al centre de comandament de seguretat.

El dispositiu estarà format per 6.823 agents dels mossos al llarg de tot el dia. D’aquests, 2.465 dedicaran la seva atenció a la Via Catalana en algun moment de la seva jornada laboral. I 353 d’aquests, seran de trànsit. Espadaler ha volgut deixar clar que no hi haurà cap cost afegit per les hores de servei dels agents perquè s’ha fet servir el format de serveis planificats.

Interior també ha elaborat una compilació de consells per als participants a la Via Catalana destinada a millorar la seva mobilitat i seguretat. Aquí se’ls recorda que truquin al 112 per a qualsevol emergència i que el risc d’incendis encara continua actiu en algunes parts del territori. També que evitin deixar cap “obstacle” a la carretera un cop acabi la cadena.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any