Santiago Vidal, partidari de la desobediència si l’estat impedeix la consulta

  • El jutge explica les eines legals perquè Catalunya esdevingui un estat independent

VilaWeb
Redacció
08.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La llei es pot canviar’ diu Santiago Vidal, jutge de l’Audiència de Barcelona, per rebatre els qui diuen que la legislació espanyola no permet la secessió del Principat. En aquesta nova entrevista del projecte Amb Independència, Vidal explica quines són les eines legals per avançar cap a la independència. 

Vidal parla d’un escenari que el president de la Generalitat, Artur Mas, no preveu, que és convocar la consulta per més que el govern espanyol hagi impugnat al Tribunal Constitucional la llei catalana de consultes. ‘Si anem més enllà i fem la consulta malgrat aquest recurs podrien aplicar l’article 155 de la constitució, que és el que determina que es pugui suspendre temporalment el funcionament de la Generalitat, del Parlament… Podrien negar-nos la competència per a continuar tramitant tots els procés que hi ha en marxa. Però davant d’això, i sóc molt conscient que sóc jutge i potser no ho hauria de dir, no ens quedarà cap altra solució que fer cas omís d’aquestes ordres o instruccions que vinguin del poder centralitzat i nosaltres continuar fent exactament el mateix procés’.

El jutge també explica en aquest vídeo la legalitat internacional dels processos d’independència, tant pel que fa a la legislació, com a la jurisprudència. Assegura que la primera és més clara que la segona perquè ‘la Declaració Universal dels Drets Humans de l’any 1954 recull clarament en el seu article cinquè el dret a l’autodeterminació dels pobles’.

En definitiva, el jutge respon en aquest vídeo a una de les qüestions més discutides: quins són els passos que cal seguir per esdevenir un estat propi de manera legal? 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any