El Financial Times dóna per fet l’ajornament de la consulta a Catalunya fins el 2016

  • Considera que d'aquesta manera Mas rebaixa la tensió amb el govern espanyol

VilaWeb
Redacció
06.09.2013 - 08:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’anunci d’Artur Mas de deixar per al 2016 la consulta sobre la independència, en forma d’eleccions amb caràcter plebiscitari si Rajoy es nega a pactar-la per al 2014, ha tingut ressò en un dels diaris internacionals de més prestigi. El Financial Times se’n fa ressò avui en un article que titula ‘Mas eyes delay to referendum on Catalan independence‘ (Mas preveu un ajornament del referèndum sobre la independència de Catalunya). El periodista Tobias Buck, que signa l’article, considera que és ‘una mesura que podria ajudar a calmar les creixents tensions polítiques amb el govern central a Madrid.’

L’article parla de les declaracions de Mas ahir a Catalunya Ràdio i recorda que el govern espanyol ha advertit repetidament que seria inconstitucional de convocar una consulta sense el permís de l’estat.

I destaca la reacció d’ERC d’ahir a les paraules de Mas, dient que els republicans mantenien el compromís amb el referèndum el 2014 però que negaven ‘que això pogués trencar la col·laboració amb Convergència’.

Finalment, el diari fa aquesta interpretació:  ‘L’ajornament del plebiscit del 2016 vol dir que Madrid i Barcelona evitaran —almenys de moment— un xoc frontal que hauria representat una dura prova per al marc constitucional d’Espanya. També significa que el referèndum es farà després de les pròximes eleccions generals d’Espanya, que algunes autoritats a Barcelona confien que portarà a un govern que sigui més favorable a les demandes catalanes de més autonomia financera i política.’

I encara afegeix que Mas va fer aquest anunci ‘per la por que un enfrontament amb Madrid l’any vinent acabés obligant-lo a celebrar eleccions avançades, en un moment en què les enquestes mostren que CiU perd suport en favor d’Esquerra’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any