El bisbe de Solsona demana de boicotar el repic de campanes de la Via Catalana

  • Xavier Novell vol que no s'hi involucri oficialment l'Església · El bisbe de Girona es mostra a favor de la consulta

VilaWeb
VilaWeb
ACN
06.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El bisbe de Solsona, Xavier Novell, va demanar ahir als rectors de la seva diòcesi que no permetessin el repic de campanes l’11 de setembre a les 17.14 coincidint amb la Via Catalana. El bisbe hi deia: ‘No han de pretendre involucrar oficialment l’Església en la seva opció política.’ Segons ell, les comunitats cristianes han de restar obertes a tots els fidels, ser respectuoses amb totes les opcions i evitar accions que, a parer seu, divideixen. ‘Tot i ser legítimes, no necessàriament han de ser compartides per tots’, va precisar en la carta enviada als rectors. Malgrat això, reconeixia que tan sols els rectors, en virtut de les seves competències, podien prendre les decisions que consideressin oportunes.

El bisbe convida els capellans a llegir la glossa que publicarà en el proper número del Full Diocesà, en la qual manifesta que si bé és àmpliament majoritària la voluntat dels ciutadans de Catalunya de decidir el propi futur, hi ha un sector important de la ciutadania que no comparteix aquest projecte i que el govern espanyol ‘sembla que respondrà negativament a la petició formal per a realitzar un referèndum legal sobre aquesta qüestió’.

‘No ens correspon a nosaltres optar per una determinada proposta a aquests reptes nous, però defensem la legitimitat moral de totes les opcions polítiques que es basin en el respecte de la dignitat inalienable de les persones i dels pobles […] i encoratgem el camí del diàleg i l’entesa entre totes les parts interessades a fi d’assolir solucions justes i estables’, escriu el bisbe en la glossa.

En vista d’això, insisteix que només s’assoliran les ‘solucions justes i estables’ que demanen els bisbes si s’arriba a un acord entre els governs de l’estat ila Generalitat que permeti la consulta. Així, reclama a partidaris i detractors de la consulta de treballar ‘amb esperit pacífic, lluny de qualsevol agressió’ i que la qüestió no divideixi els fidels de la diòcesi perquè ‘la fe que ens uneix és molt més gran que les respectives idees polítiques’.

Tot i que demana als fidels de la diòcesi ‘no restar aliens a aquesta situació històrica’, recorda que les ‘greus necessitats socials’ els han de preocupar ‘molt més’ i que l’evangelització, ‘que passa per damunt de les estructures polítiques’, és la missió principal de la comunitat. 

El bisbe de Girona es mostra a favor de la consulta

A diferència de Novell, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, es va mostrar ahir a favor de la consulta. El bisbe gironí opina que les objeccions legals no poden ser una ‘excusa’ per refusar el diàleg en el procés i que ‘cal partir del principi que les lleis es poden modificar pel bé dels ciutadans’, segons que informava l’ACN.

A parer seu, la consulta permetrà de saber l’opinió real de tots els ciutadans a Catalunya, o de la majoria, que tenen el dret i el deure de manifestar la seva opinió en qüestions ‘importants i essencials’. El bisbe expressa aquesta opinió en el full parroquial d’aquest mes, on també reclama informació entenedora i precisa per a entendre les conseqüències polítiques, econòmiques i socials de la proposta o propostes, i també els avantatges i inconvenients de tot el procés.

El full parroquial amb què el bisbe de Girona defensa la consulta, porta per títol ‘Al servei del nostre poble, festa i reflexió’. Hi exposa un seguit de preguntes, com ara: ‘Independència o no?’ ‘De quin tipus d’estat parlem?’ ‘Quina relació amb l’actual estat i amb els seus convenis i deures?’ ‘Possibilitats reals d’un estat federat?’ ‘Viabilitat en el context d’Europa i de les nacions?’.

Nogensmenys, defensa que per decidir les propostes més adients, cal tenir un coneixement ‘real i objectiu’ de l’assumpte i s’hi referma tot dient que ‘sense consulta, tothom es pot erigir en portaveu del poble’.

Per aquest motiu, el bisbe demana una ‘reflexió serena sempre imprescindible en moments de tanta complexitat com la que vivim’, referint-se a la crisi econòmica i la tensió motivada pel ‘desig i el dret d’una bona part dels ciutadans de ser consultats, dels compromisos d’haver acceptat una constitució, de formar part de l’estat espanyol i de les dificultats que comporta un camí d’aquesta mena’.

Evitar la fractura social

El bisbe també demana que es faci pedagogia i un gran esforç per evitar una fractura social que sigui ‘irreparable’ i que deixi ‘ferides obertes’. Per això crida totes les institucions a elaborar un full de ruta per assegurar el model de societat que decideixin els ciutadans.

Subratlla la necessitat que, siguin quines siguin les propostes escollides, cal que hi participin totes les institucions que ha configurat el país des dels inicis fins avui. Això inclou l’Església –en contrast amb l’opinió del bisbe de Solsona–, que ha de ‘manifestar també la seva opinió i els valors des del servei, no des del poder’, puntualitza: ‘des de la saviesa acumulada al llarg dels segles’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any