Una guia de la Setmana del Llibre en Català

  • Us oferim una selecció de les activitats més destacades del certamen, que s'inaugura avui

VilaWeb
Redacció
06.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

75 expositors (entre els quals 60 segells editorials, 12 llibreries i una distribuïdora) i 250 activitats literàries programades. La 31a Setmana del Llibre en Català obre avui la porta de la Ciutat de la Lectura, que romandrà instal·lada a l’esplanada de la Catedral de Barcelona fins el diumenge dia 15. Hi haurà converses, presentacions, àpats, itineraris, commemoracions, recitals i activitats per a adults i quitxalla. En aquest article us oferim una petita guia de les més destacades per si voleu prendre’n nota a l’agenda:

CONVERSES LITERÀRIES 
Desenes d’autors passaran per l’escenari de la Ciutat de la Lectura per conversar sobre llibres de tota mena. Heus-ne ací una selecció: 

—’Creació i literatura del jo’ és el títol de la conversa entre Emili Manzano, Jordi Puntí i Joan Todó (divendres 6 a les 18.00).

—Jordi Coca, Joan Barril, Andreu Martín i Ada Castells, Núria Vendrell, moderats per Marina Espasa, conversaran sota el títol ‘Avui també és Sant Joan’ (divendres 6 a les 19.45)

—Els llibres sobre el futur de Catalunya serà l’eix de la conversa entre Muriel Casals, Francesc Ribera, ‘Titot’, Albert Castellón i Eduard Voltas. ‘Llibres que fan pensar: cap on va Catalunya?’ (dissabte 7 a les 12.30)

—Les escriptores Josefa Contijoch i Dolors Miquel conversaran dissabte 7 a les 12.30.

—Els ‘Nous formats i nous hàbits de consum, un any de Revista Esguard’ aplegarà els periodistes Germà Capdevila i Lluís Gendrau (dissabte 7 a les 13.15).

—Miquel Pueyo i Ernest Benach parlaran sobre el seu llibre ‘Mort certa, hora incerta’ (dissabte 7 a les 13.30).

—’Desenterrant el silenci: Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar’ és el títol de la conversa entre Sergi Bernal, Francesc Escribano, Queralt Solé i Leopold Blume (dissabte 7 a les 19.00)

—Ada Colau i Miquel Curanta mantindran un ‘Vis a vis’ (dilluns 9 a les 19.00). 

—Carme Riera, Lluís Foix i Rafel Nadal conversaran sobre ‘La infància com a matèria narrativa’ (dilluns 9 a les 19.30). 

—Les ‘Claus sobre la independència de Catalunya’ serà el motiu de la conversa entre Salvador Cardús i Francesc-Marc Álvaro (dilluns 9 a les 20.30).

—Josep Maria Fonalleras i Jordi Llavina parlaran sobre ‘Com crear una novel·la’ (dijous 12 a les 18.30).

—Josep-Lluís Carod-Rovira i Jaume Corbera tractaran sobre ‘La Unió Europea, un mosaic lingüístic’ (dijous 12 a les 20.00). 

—’Escriptors de 20 i 30′ aplegarà a l’escenari Marc Pastor, Llucia Ramis, Anna Gual i Jordi Nopca, moderats per Albert Forns (divendres 13 a les 20.15).

—Mònica Batet, Pruden Pandès i Marina Espasa reflexionaran sobre les ‘Veus femenines de la narrativa catalana actual’ (dissabte 14 a les 18.00). 

—Iolanda Batallé, Patrizia Campana, Paula Jarrin, Francesc Miralles, Rocío Carmona, Sònia Fernández Vidal, Hypàtia Pètriz i David Escamilla participaran en la II Trobada de blocaires, que tractarà sobre la situació actual de la literatura infantil i juvenil (dissabte 7 a les 11.00). 

PRESENTACIONS DE LLIBRES:
La Setmana del Llibre també és un context idoni per a presentar obres literàries, com les següents:

—’Caminar per ser feliç. El mestre de les xiruques’, amb Lluis Garrofé i Josep Ramon Ribé (divendres 6 a les 19.30).

—’A l’altra banda de la nit’, de Jan Van Mersbergen (dissabte 7 a les 18.30).

—’Proses per la llibertat de la nació’, a càrrec de Josep Maria Puigjaner, Jaume Terribas i Ricard Lobo (dissabte 7 a les 19.00).

—’Destriar el bé del mal’, a càrrec de Francesc Torralba (diumenge 8 a les 20.15). 

—’Els invisibles’, d’Isabel-Clara Simó (dilluns 9 a les 18.00).

—’Història gràfica d’un viatge. 150 anys de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya’, a càrrec d’Antoni Gras (dilluns 9 a les 18.00).

—’Som laics? 17 mirades a la laïcitat’, amb Vicenç Molina i Oriol Illa (dilluns 9 a les 18.30).

—’El fracàs d’Espanya. Un horitzó per a Catalunya, una esperança per a les Balears’, amb Miquel Sellarès, Antoni Vives i Pere Sampol (dilluns 9 a les 20.00).

—’La trama contra Catalunya’, a càrrec d’Hèctor López Bofill (dimecres 11 a les 11.30).

—’¡En cristiano! Policia i guàrdia civil contra la llengua catalana’, d’Ignasi Bea Seguí (dimecres 11 a les 12.00).

—’Warcelona’, amb Jordi Borràs, Oriol Clavera i Mar Carrera (divendres 13 a les 18.45).

—’L’adéu al mestre’, amb Guillem Frontera i Emili Manzano (dissabte 14 a les 11.45).

—’Al vertigen’, amb Núria Perpinyà (dissabte 14 a les 13.30).

—’Ara et diré què em passa amb les dones’, amb Miquel de Palol, Sergi Cámara i Cèlia Sánchez (dissabte 14 a les 18.30). 

ITINERARIS LITERARIS
Tretze passejades literàries vinculades a un llibre, d’uns noranta minuts de durada. En la majoria de rutes, els participants passaran pels espais on es desenvolupa l’obra i els recorreguts seran conduïts pels autors.  

—’La catedral de Barcelona. Història i històries’. Recorregut per les curiositat, costums, tradicions, misteris, llegendes, anècdotes i refranys (dies 7, 13 i 14 a les 11.00). 

—’Cent coses per fer a Barcelona almenys una vegada a la vida’. L’autora, Isabel del Rio, descobrirà alguns dels cent racons que apareixen al seu llibre (dia 7 a les 11.00).

—’Passejada amb @Lletres’. Itinerari per descobrir la poesia i la prosa de la ciutat: de Brossa a Russiñol i d’Oller a Cabré, passant per Papasseit, Sagarra, Espriu, Perucho o Alzamora (dies 7 i 14 a les 18.30).

—’Barcelona en femení’. Passeig pels barris de Santa Anna i la catedral des d’una perspectiva femenina, a través d’històries protagonitzades per dones barcelonines, des del segle IV fins al XIX (dia 8 a les 11.00). 

—’Barcino’. Un recorregut per descobrir la Barcelona romana de la mà de l’autora, Maria Carme Roca (dia 8 a les 18.30).

—’Lluny d’aquí’. La ruta discorre per l’escenari principal d’aquesta novel·la negra, el barri barceloní d’Horta, guiada per l’autor, Jaume Benavente (dia 9 a les 18.30).

—’Els resistents i els presos del setge del 1714′. Recorregut pels escenaris barcelonins de la resistència catalana durant el setge borbònic (dia 9 a les 18.30).

—’Visita a l’Arxiu Diocesà en el Palau Episcopal de Barcelona’ (dies 10 i 12 a les 13.00).

—’L’aire que respires’. El rerefons de la novel·la de Care Santos són els llibres del segle XIX, testimonis de les grans convulsions polítiques del país. L’itinerari comença al claustre de l’església Santa Anna i acaba a la biblioteca de la Universitat de Barcelona (dia 10 a les 18.30).

—’La metgessa de Barcelona’. L’autor, David Martí, conduirà els participants pels espais de la novel·la i els descobrirà les històries que guien la protagonista i que encara s’amaguen en la Barcelona gòtica i el Born (dia 12 a les 18.30).

—’Nocturn de Sant Felip Neri’. Passejada pels espais bàsics de la novel·la amb l’autor, Sebastià Benassar (dia 13 a les 18.30). 

—’Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats’. Una ruta que inclou la visita a les antigues redaccions de la revista Cu-cut! i el diari la Veu de Catalunya, la delegació del govern espanyol on s’exercia la censura o la redacció de l’altra gran revista satírica de l’època, l’Esquella de la Torratxa, al bell mig de la Rambla (dia 14 a les 11.00).

—’L’àngel de les tenebres’. L’autor de la novel·la, Josep-Lluís González, conduirà els participants per l’antic call jueu de Barcelona (dia 15 a les 11.00).

ÀPATS LITERARIS
Una de les propostes de la setmana és gaudir d’una conversa distesa amb un autor de renom durant un tast al Cafè d’en Víctor, a l’avinguda de la Catedral. Hi han organitzat aquests cinc àpats:

—Aperitiu amb Roser Amills, autora de ‘M’agrada el sexe!’ (dissabte 7 a les 12.00).

—Berenar amb Màrius Serra, que explicarà la gènesi de ‘Plans de futur’ i el procés de documentació i treball d’escriptura (diumenge 8 a les 18.30).

—Berenar amb Sílvia Soler, que explicarà tots els detalls de la seva novel·la ‘L’estiu que comença’ (divendres 13 a les 18.30).

—Aperitiu amb Antonio Baños, periodista autor de ‘La rebel·lió catalana’ (dissabte 14 a les 12.00).

—Aperitiu amb Marc Pastor, policia científic autor de ‘Bioko’, que explicarà la seva aventura literària des que va publicar la fugida dels republicans espanyols de Mauthausen a Montecristo el 2007 (diumenge 15 a les 12.00). 

RECITALS POÈTICS I CONCERTS
Entre les nombroses activitats del certamen hi ha diversos recitals poètics i algunes actuacions musicals, entre els quals destaquen:

—’El cas Jamboree. Jazz i literatura’, actuació de Pere Pons amb acompanyament musical (divendres 6 a les 20.00).

—Recital de poemes de Joan Margarit (dissabte 7 a les 19.30).

—’Donzelles de l’any 2000′, amb les veus de dones com Mireia Companys, Mireia Vidal-Conte, Jèssica Pujol, Sílvia Bel i Teresa Colom (dissabte 7 a les 20.15).

—Recitació i cant coral relacionat amb el llibre ‘La dama de Bizanci’, amb Ernest Marcos i Ardit Ensemble (dilluns 9 a les 19.30). 

—’Rompre barrots, recita per la llibertat’, amb Maria Barbal, David Figueres, Basem Al-Nabriss, i més (dimarts 10 a les 20.30). 

—’Poetes de Mitilene’, amb Anna Cortils, Jordi Cervera i Jordi Valls (dimecres 11 a les 12.30).

—’Recitant Joseph Brodsky’, amb Josep Pedrals (divendres 13 a les 20.15).

—’Ales i pètals’, amb Celdoni Fonoll i Lloll Bertran (dissabte 14 a les 19.30).

HOMENATGES A ESPRIU, ESTELLÉS, RASPALL…
La Setmana ret un homenatge especial a Salvador Espriu, però també a més autors protagonistes de l’any i als fets de 1714.

—Any Espriu. Deu grups de teatre amateur catalans oferiran fragments d’obres d’Espriu en dotze espectacles a diversos espais de la Ciutat de la Lectura durant el 8 de setembre. Aquell dia també hi haurà una lectura de poemes a càrrec de Jordi Boixaderas, que clourà una conversa sobre Espriu i Rosselló-Pòrcel entre Agustí Pons i Sebastià Alzamora. 

—Any Estellés. Per commemorar l’Any Estellés, el dissabte 14 de setembre s’oferiran recitals poètics i musicals, com ara el concert ‘Poemes de Vicent Andrés Estellés’ amb Marc Egea i Marc Sampere; ‘Bertomeu canta 7 d’Estellés’; o ‘Estellés, un amor invencible’, amb Mercè Climent i Joan Amèric. 

—Any Raspall. El diumenge 15 de setembre es dedicarà als cent anys de Joana Raspall, i s’oferirà un recital poètic amb motiu de la publicació de l’obra lírica completa inèdita. 

—A banda, el certamen també dedicarà diversos actes a commemoracions literàries d’enguany. Hi haurà un itinerari poètic per l’obra de Joaquim Amat-Piniella, Bartomeu Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor, Joana Raspall i Salvador Espriu, els cinc poetes que celebren el centenari del naixement (dia 10 a les 19.30). I cada dia, a les 17.30, la programació d’activitats de la tarda s’obrirà amb lectura de textos de les commemoracions d’enguany: Piniella, Pòrcel, Aurora Díaz-Plaja, Josep Janés i Olivé, Rosselló-Pòrcel, Joan Teixidor, Marià Vilangómez, Miquel Martí i Pol, Quima Jaume, Bernat Metge, Jaume Fuster, Joaquim Soler Ferret…

REMEMORANT EL 1714
La Setmana del Llibre també dedica enguany una atenció especial al setge del 1714. El tret de sortida el dinarà el periodista i comissari del Tricentenari BCN, Toni Soler, el dia 7 a les 18.00 amb una explicació històrica sobre els fets. 

Durant la setmana es presentaran diversos llibres relacionats amb aquell setge, com ara ‘1714’, de Jordi Sierra i Fabra; ‘Les gestes d’una nissaga esdevenen la història d’una nació’, de Stefano M. Cingolani; ‘Lliures o morts’, amb David de Montserrat, Jaume Clotet, Hernández Cardona; ‘El judici del falcó’, de Jordi Piqué; i ‘Jo, Vilana Perles’, de Sebastià Sardiné. 

Agustí Alcoberro serà el protagonista d’una de les converses literàries en què tractarà els fets a través d’algunes  de les seves publicacions: ‘Barcelona, 1714. Els gravats de la Guerra de Successió’ i ‘La Nova Barcelona del Danubi. La ciutat dels exiliats de la Guerra de Successió’. 

Finalment, també hi haurà la ruta literària ‘Els resistents i els presos del setge del 1714’, amb els seus autors Josep Català i Antoni Muñoz. 

L’HORA GASTRONÒMICA
Cada tarda, a les 19.30, a la plaça de les Biblioteques, les activitats se centraran en llibres relacionats amb la gastronomia. Per exemple, s’hi presentarà el llibre de versos satírics ‘Botifarra de pagès’ de Ramon Solsona i Jaume Arnella; es farà una lectura dramatitzada de la novel·la ‘L’entrepà’; hi haurà una taula rodona sobre ‘Sentir-se millor, viure més sa’, amb les doctores Montse Folch i Eva Ferrer Vidal-Barraquer i el periodista Jordi Cervera; es presentarà ‘Cuina i terra a la Vall de Boí’, amb degustació de productes de la zona; hi haurà un recital de poesia micològica basat en el llibre ‘Bosc endins’ de Bernat Huguet i es presentarà el llibre ‘La pasta per als catalans’ d’Antonella Speranza. 

S’ESTIMEN
Cicle d’homenatge als moderadors dels clubs de lectura i la relació amb autors i lectors. Hi participaran Carme Riera (dilluns 9 a les 18.30); Albert Sànchez Piñol (dijous 12 a les 18.30) i Eduardo Mendoza (divendres 13, a les 18.30). Parlaran amb Óscar Carreño, que donarà pas a les preguntes de moderadors procedents de clubs de lectura de tot arreu. També podran fer preguntes els lectors i públic de la Setmana i qualsevol lector a través de Twitter. 

TARDA JOVE
És una nova iniciativa del certamen amb què vol promoure la literatura entre els joves. Serà el dimarts 10 de setembre i s’han programat activitats com ara aquestes:

—’Festivals & Lletres’, on Salvador Sunyer (Temporada Alta), Albert Guijarro (Primavera Sound), Carles Santamaria (FICOMIC) i Guillem Galera (Sala Montjuïc) conversaran sobre llibres, lectura i presència de la literatura en els seus festivals. 

—’Com la literatura ens ajuda a visualitzar els nostres problemes’, amb Gemma Lienas, Anna Tortajada i Laila Karrouch.

—’Joves dibuixants de còmic en català’, una conversa amb Cristina Bueno, Miguel Bustos, Carme Pon, Jordi Riera Pujal, Nikki Navarro. 

PER ALS MÉS MENUTS
La programació familiar d’aquesta Setmana del Llibre inclou cinc ‘Matinals festives’, lectures de contes i recomanacions literàries. 

—Les Matinals Festives. Es faran d’11.00 a 14.00 els caps de setmana i el dimecres dia 11. Inclouran la III Trobada de Personatges de Conte Corporis (dissabte 7), on els personatges de contes es fotografiaran amb els més menuts i signaran llibres; l’espectacle ‘Quela i les veus del carrer’ per començar a endinsar-se en la figura de Salvador Espriu (diumenge 8);  Contacontes, espectacles i un taller d’il·lustració sobre la història de la Diada Nacional, ‘Hi havia una vegada el 1714…’ (dimecres 11); la III Trobada d’il·lustradors, que dibuixaran en directe els personatges de conte preferits (dissabte 14); i la jornada ‘Per molts anys Joana’, amb diversos espectacles a partir de l’obra de Joana Raspall (diumenge 15). 

—L’hora del conte. Cada tarda serà l’hora del conte, amb espectacles com ara ‘Marramiauuuu’ de Gemma Lienas, ‘En ring 1-2-3 i el nou món’ d’Emili Teixidor o ‘Poemes vora la mar’ d’Olga Xirinacs. 

—’El quart d’hora de recomanacions amb…’ Cada tarda una de les llibreries o entitats recomanarà novetats editorials i textos clàssics per a infants. 

EXPOSICIONS
Durant la Setmana del Llibre hi haurà tres exposicions instal·lades: 

—’Espriu a l’àgora’, dedicada al poeta de Sinera. 

—’A peu de lletra. Breu passeig per la literatura infantil i juvenil en català’, organitzada per Biblioteques de Barcelona i destinada a explicar el perfil biogràfic d’autors com ara Gemma Lienas, Salvador Espriu, Mercè Company o Emili Teixidor.

—’Traços d’història’, una exposició de Ficomic que recorre l’obra d’Oriol Garcia Quera, que ha dibuixat diverses etapes de l’esdevenir de Catalunya. 

PREMI TRAJECTÒRIA
Pep Albanell ha rebut enguany el premi Trajectòria, que li serà lliurat el dia 12 a les 19.30. Considerat referent per diverses generacions, ha publicat poesia, narrativa, teatre, assaig i guions de cinema i teatre. A banda l’acte de lliurament, cada vespre el certamen clourà les activitats amb la lectura d’un text seu per part d’un periodista de renom.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any