Mas preveu plebiscitàries el 2016 si Rajoy impedeix la consulta el 2014

  • El president de la Generalitat diu a Catalunya Ràdio que no confia que el govern espanyol faciliti el procés

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.09.2013 - 08:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, vol fer la consulta sobre la independència de Catalunya de manera acordada amb l’estat espanyol, fent servir alguna de les vies possibles dins del marc legal espanyol. ‘Si el govern espanyol es nega en rodó a acceptar qualsevol via política i fa servir la legalitat com un fre, sempre tindrem un marc legal final, que seran unes eleccions’, ha dit a Catalunya Ràdio. Aquestes eleccions que tindrien caràcter plebiscitari, i els partits hi prendrien posició, junts o separats, respecte del sí o del no a l’estat propi. Es farien el 2016, al final de la legislatura.

‘Si no hi ha més remei, ho farem amb unes eleccions’

‘En unes eleccions plebiscitàries que fossin la consulta, junts o separats, hi hauria uns partits del sí i uns partits del no’, ha explicat Mas, que veu aquesta opció com ‘l’últim recurs que tenim’. Avisa que ‘significaria una confrontació total i oberta’ i que ‘ara el nostre capteniment és el diàleg, l’acord i el pacte perquè la consulta es faci d’acord amb les institucions de l’estat i el 2014’.

Les cinc vies possibles per a fer la consulta en el marc legal espanyol, tal com les enumera el Consell Assessor per a la Transició Nacional, són aquestes: el referèndum regulat i convocat per l’estat, la delegació de transferència de competències per part de l’estat, el referèndum previst en la llei catalana 4/2010, de consultes populars no referendàries, o fins i tot una reforma de la constitució espanyola.

Si el govern de Rajoy impedeix totes aquestes vies –i agafant de marge d’ací a final d’any per negociar la consulta–, el president de la Generalitat preveu unes eleccions plebiscitàries que es farien al final del mandat, el 2016. Tot i que tampoc no ha descartat pas un avançament electoral, Mas ha insistit que voldria deixar un marge de temps perquè s’arribés en aquesta convocatòria electoral amb una situació econòmica diferent, millor que no l’actual.

A parer seu, és important que Catalunya arribi a aquesta cita electoral amb una economia diferent, havent capgirat la situació ‘dramàtica’ actual i tornant a crear feina. Lligat amb això, ha defensat que s’arribi a aquest moment havent garantit també les polítiques de l’estat del benestar, és a dir, sense més retallades. I, finalment, havent pres un seguit de decisions per superar la desafecció de la ciutadania respecte a la política.

‘Aquestes tres coses són molt importants, tant com la consulta: capgirar l’economia, crear feina, garantir les polítiques del benestar i fer passos clars per a reinstaurar la confiança’, ha resumit.

D’una altra banda, Mas ha dit que Unió està compromesa amb CDC perquè es faci la consulta. I té clar que, un cop es convoqui, prendrà la posició que vulgui: ‘Una altra cosa és que cada partit polític prengui una posició, que serà una posició històrica. Unió des del principi sempre ha defensat el dret d’autodeterminació. Una altra cosa és com es planteja la independència del país.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any