Fabra no forçarà Barberá a deixar la batllia de València si és encausada

  • El president valencià diu que Barberá no té cap càrrec de responsabilitat dins el govern valencià ni cap d'orgànic en el partit ni en el grup parlamentari

VilaWeb
VilaWeb
ACN
05.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, va dir ahir que no forçaria Rita Barberá a deixar la batllia de València ni l’acta de diputada a les Corts Valencianes en cas que fos encausada per la justícia en el cas Nóos. Ahir Fabra va recordar que sempre havia dit que apartaria qualsevol encausat per corrupció que ocupés un càrrec de responsabilitat dins el govern valencià o dins el grup parlamentari, però que no és el cas de Barberá.

‘Ho vaig dir i ho complim: que ningú no intenti veure coses que no hi són, perquè la batllessa ni ocupa cap càrrec al govern valencià, ni cap càrrec orgànic al partit ni és dins el comitè de direcció del grup parlamentari’, va dir ahir Alberto Fabra, que criticava que s’intentés ‘desvirtuar’ la seva línia vermella.

La fiscalia anticorrupció va presentar dilluns un escrit al TSJ valencià sol·licitant l’encausament de Rita Barberá i de l’ex-president Francisco Camps pels convenis que tant l’Ajuntament de València com la Generalitat Valenciana varen signar amb l’Institut Nóos que dirigia Iñaki Urdangarin.

La instrucció judicial investiga els convenis que es varen signar per organitzar el València Summit i el projecte de la candidatura de València per als Jocs Olímpics Europeus, que mai no es van fer. Segons l’escrit hi hagué unes quantes reunions de Barberá i Camps amb representats de l’Institut Nóos entre els anys 2003 i 2004 per a la presentació del projecte València Summit. Ho ratifica la declaració judicial d’Urdangarin, entre més.

En aquestes reunions, sembla que Camps i Barberá van aprovar el projecte acordant-ne la celebració verbalment, ‘atesa l’ascendència que la seva posició de president de la Generalitat Valenciana i de batllessa els conferia en l’àmbit dels corresponents organismes públics’ que presidien.

En el cas del projecte de Jocs Olímpics Europeus, la fiscalia assenyala ‘l’efectiva participació’ de Francisco Camps com a promotor i el fet que requeia sobre ell l’elecció de l’Institut Nóos com adjudicatari del projecte i la decisió sobre l’import.

En virtut d’aquestes consideracions, l’escrit argumenta que Camps i Barberá han de ser encausats per presumptes delictes de prevaricació, frau, malversació i tràfic d’influències. La fiscalia observa que en els contractes signats amb Nóos es va prescindir del procediment establert per garantir els principis de publicitat, concurrència i transparència que ha de presidir l’ús dels fons públics i que es va decidir arbitràriament de beneficiar Nóos, ‘utilitzant de manera fraudulenta la figura del conveni de col·laboració’.

Anticorrupció defensa que els responsables de Nóos varen concertar amb les autoritats valencianes de ‘beneficiar fraudulentament’ aquesta associació, i van eludir ‘deliberadament els procediments de contractació’. I afegeix que el cost dels esdeveniments era ‘totalment desproporcionat i gran part del fons públic va ser objecte d’apropiació per part dels responsables de Nóos’.

L’escrit també conclou que aquests fets no haurien estat possibles sense una ‘utilització fraudulenta’ per part d’Urdangarin de la seva posició social i influència. Igualment, Camps i Barberá sembla que van utilitzar la seva ascendència institucional i posició per adjudicar els convenis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any