La llengua serà el fil conductor de l’acte institucional de l’Onze de Setembre

  • Es recordaran personalitats com Salvador Espriu, Bernat Metge i Carmen Amaya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.09.2013 - 20:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha presentat l’acte institucional de la Diada que organitzen el govern i el parlament. Homs ha argumentat que el guió de l’acte té una voluntat ‘integradora’ i reflecteix ‘totes les sensibilitats’. La llengua catalana serà el fil conductor d’un acte que costarà el mateix que l’any passat, uns 270.000 euros, i que recordarà personalitats com Salvador Espriu, Bernat Metge i Carmen Amaya. Homs ha presentat els actes de la Diada juntament amb el vicepresident segon del Parlament, Lluís Corominas.

L’acte institucional d’enguany estarà conduit per l’actriu Mercè Pons, amb creació i direcció escènica del dramaturg i director teatral Joan Ollé. El fil conductor serà la llengua catalana i les efemèrides que es recordaran seran el 800 aniversari de la Batalla de Muret; el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge; el centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans; el centenari del naixement de Salvador Espriu; el 50 aniversari de les declaracions de l’Abat Aureli Escarré al diari ‘Le Monde’, i el 50 aniversari de la mort de Carmen Amaya.

Arenys de Mar, protagonista

La celebració començarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d’Esquadra i amb el lliurament de la senyera per part d’un municipi de Catalunya, en aquest cas Arenys de Mar, la Sinera de Salvador Espriu.

Hi haurà interpretacions musicals i lectures de textos. En la vessant musical participarà l’Orfeó Manresà, Alidé Sans, Cati Plana, Liv Hallum, Blaumut, Carles Dénia, Gemma Humet, Laura Guiteras, Mercè Martínez, Túrnez&Sesé, Jordi Vidal, Toni Xuclà, Karime Amaya, Coco, Tañé, i Tuto i Joni. També posaran el seu granet de sorra els actorws Joan Pera, Marta Betriu, Jordi Boixaderas, Àlex Casanovas, Carme Elias, Eduard Farelo, Nora Navas i Clara Segura. També intervindrà l’especialista en cultura medieval Antoni Rossell, i el president de la Secció Filològica de l’IEC, Isidor Marí.

La imatge de la Diada és una obra del pintor barceloní Joan-Pere Viladecans, realitzada aquest juliol específicament per aquest motiu. Sobre fons vermell s’hi disposen diversos elements simbòlics: una falç que els emmarca a tots fa referència als segadors; un rellotge contemporani remet a l’actualitat; una fletxa cap amunt simbolitza el camí ascendent, i de rerefons del cartell, una punta de coixí representa les puntaires d’Arenys de Mar, en homenatge a Salvador Espriu.

El vespre anterior, el Parlament lliurarà la seva medalla d’honor a l’activista social Núria Gispert, a la cuinera Carme Ruscalleda i a la biòloga Anna Veiga.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any