L’ANC crida ‘tothom a favor de l’autodeterminació’ a participar a la Via Catalana

  • L'entitat presenta el programa de la cadena humana de l'Onze de Setembre

VilaWeb
Redacció
04.09.2013 - 17:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La Via Catalana és per la independència. Però volem convidar tothom a favor del dret d’autodeterminació a participar-hi’, ha dit avui a la tarda la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, en la conferència de premsa que serveix, una setmana abans de la Diada, per donar els últims detalls sobre la cadena humana. Forcadell ha fer una última crida a acabar d’omplir els trams de la Via Catalana de les Terres de l’Ebre que queden per omplir: n’hi ha dos mig plens, vuit amb alta ocupació i disset quasi plens.

Forcadell ha fet així un gest envers aquells partits que, com ICV i Unió, i fins i tot el PSC, no es defineixen com a independentistes però que diuen que participarien en la cadena humana si reivindiqués el dret de decidir. La presidenta de l’ANC ha deixat clar que el missatge és netament independentista, però que en tot cas s’hi sumi tothom qui sigui favorable a l’autodeterminació. De fet, la Via Catalana ha desbordat els partits polítics, que s’han vist forçats a posicionar-s’hi.

Des del Museu d’Història de Catalunya, Forcadell s’ha mostrat molt satisfeta amb l’increment de les inscripcions durant la darrera setmana als trams de la cadena humana que passaran per les Terres de l’Ebre. Tot i això no ha volgut donar cap xifra de participants perquè creu que l’important no és la quantitat sinó la qualitat i vol continuar motivant a omplir la zona de l’Ebre de gom a gom.

La manifestació de l’any passat va aconseguir, segons Forcadell, canviar l’ideari col·lectiu dels catalans, que van abandonar ‘la Catalunya autonòmica’ per abraçar ‘la Catalunya sobirana’. Enguany, en canvi, l’objectiu és ‘accelerar el procés cap a la independència’ i concretar una consulta sobre el futur polític del país. Aquest missatge serà precisament el que transmetrà la presidenta de l’Assemblea a Artur Mas a dos quarts de dues de la tarda del mateix Onze de Setembre, quan el president de la Generalitat rebi una delegació de l’ANC.

L’ANC ha explicat que, com l’any passat, hi ha fins a 1.500 autobusos reservats i que costa molt trobar-ne: ‘Al Berguedà s’han hagut de cridar autobusos de Tolosa de Llenguadoc’. L’Assemblea també treballa en la possibilitat de contractar alguns trens que complementin els viatges per carretera.

Les inscripcions a la Via es tancaran el dia 10 de setembre a les dotze de la nit. L’ANC demana que si hom finalment no hi pot anar que es desapunti perquè algú altre pugui ocupar el seu lloc. 

Podeu veure la informació bàsica de servei sobre la Via Catalana en aquest manual d’instruccions per a anar a la Via Catalana.

Heus ací, esquemàticament, el programa de la Via Catalana:

15.00 – Es començaran a tallar les carreteres per on passa la Via Catalana. L’organització recomana d’anar al tram al matí i per vies alternatives.

16.00 – Inici i formació de la Via Catalana

17.14 – Repic de campanes inicial a la Seu Vella de Lleida i als campanars de tot el país.

17.14 – Barcelona, plaça de Catalunya: Formació de la cadena humana damunt de l’escenari

17.15 – Barcelona, plaça de Catalunya – Interpretació d’El Cant dels Ocells, la Novena Simfonia de Beethoven i el Cant de la Senyera per part del Cor Jove de l’Orfeó Català, juntament ab el Cor i l’Orquestra dels Joves Intèrprets dels Països Catalans.

17.30 – Inici de l’acte polític descentralitzat.

17.30 – Discurs a Amposta

17.35 – Discurs a El Pertús

17.45 – Discurs a Barcelona de Carme Forcadell

17.55 – Cant dels Segadors

18.00 – Final de la Via Catalana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any