Els partits, desbordats per la Via Catalana

  • L'èxit d'una nova iniciativa de la societat civil obliga les forces polítiques a prendre posició · Repassem què hi diu cada partit

VilaWeb
Redacció / ACN
04.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Via Catalana per la independència de l’Onze de Setembre serà multitudinària, tenint en compte que queden pocs trams per omplir en tot el recorregut de quatre-cents quilòmetres. La iniciativa, sorgida de la societat civil, ha agafat tal dimensió que ha obligat els partits a pronunciar-s’hi, bé favorablement, bé negativament, bé prenent una posició més o menys ambigua. CDC, ERC i la CUP hi donen ple suport, el PSC no hi anirà, però té molts militants i càrrecs que sí, ICV convoca a encerclar la Caixa, EUiA encara no n’ha dit res, Unió no dóna cap consigna però Duran diu que cap dirigent que hi vagi no hi reclamarà la independència…

Unió no s’hi manifesta a favor

El president del comitè de govern d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va voler deixar clar que els dirigents del seu partit que participessin en la Via Catalana defensarien l’exercici del dret de decidir, i no pas la independència, ‘diguin què diguin els organitzadors’. En un missatge a Twitter, Duran va dir que alguns membres de la direcció d’Unió participarien en la cadena humana, ‘a criteri de cadascú’, però que en cap cas no seria per la independència. Duran i Lleida no va aclarir si hi aniria, però dies enrere ja va dir que aquell dia tenia ‘un problema d’agenda’.

CDC no ha aconseguit que Unió fes pinya en favor de la Via Catalana, malgrat les declaracions que fins ahir havia fet el secretari d’organització convergent, Josep Rull, que havia dit que hi cabia tothom, a la cadena humana: ‘Tots els demòcrates que pensin que les urnes no són pas el problema, sinó que són la solució, els qui creuen que el poble té el legítim dret de decidir el seu futur nacional i aquells, com CDC i com CiU, que consideren que el millor que pot fer aquest país és dotar-se d’un estat propi.’

ICV convoca a encerclar la Caixa

També ICV va prendre una decisió sobre la Via Catalana: no convocarà els militants a la cadena humana per la independència i, en canvi, fa una crida a participar a la cadena impulsada pel Procés Constituent per a encerclar la Caixa aquell mateix dia. Això no obstant, Iniciativa considera que la cadena humana per la independència serà tot un èxit i sumarà ‘en favor de l’objectiu compartit de realitzar una consulta sobre el futur polític de Catalunya’. Creuen que l’ANC té tota la legitimitat per a convocar la cadena però creuen que les mobilitzacions d’aquest Onze de Setembre ‘haurien de ser més unitàries, inclusives i representatives de la pluralitat que s’expressa en la societat’

Així mateix, ICV assegura que treballarà ‘amb la màxima voluntat unitària i rigor perquè la ciutadania de Catalunya pugui votar lliurement el seu futur polític’.

En canvi, els companys de coalició, EUiA, no han revelat encara si participarien a la Via Catalana, perquè ho decidiran dilluns. Però sí que han fet una crida per una mobilització ‘unitària i inclusiva’ l’Onze de Setembre. ‘Cridem a una mobilització unitària i inclusiva, perquè és importantíssim que no dividim aquesta majoria que ja tenim del poble de Catalunya que està a favor del dret de decidir’, va dir el coordinador general, Joan Josep Nuet.

El maldecap de Navarro

La Via Catalana ha estat un maldecap per a Pere Navarro, que ha vist com, malgrat la posició contrària de la direcció, força dirigents, militants i càrrecs del partit han anunciat que hi participarien, com per exemple el batlle de Flix, Marc Mur. De fet, Navarro va desfermar una de les polèmiques en relació amb la Via Catalana, quan va demanar a l’ANC que pagués la despesa de seguretat de la manifestació. Navarro va deixar clar que el partit donaria llibertat als militants i, fins i tot, als membres de l’executiva, sempre que hi acudissin ‘a títol personal’.

Tot amb tot, un dels dirigents destacats del sector catalanista, Àngel Ros, va dir que no hi participaria perquè el lema de la manifestació és per la independència i pensa que la mobilització s’hauria de centrar en el dret de decidir.

El govern hi serà a mitges

El govern també ha hagut de sortir a explicar quina posició pren sobre la Via Catalana. El president de la Generalitat, Artur Mas, no hi assistirà, però sí que rebrà els organitzadors el mateix dia 11. Una posició semblant a la de la presidenta del parlament, Núria de Gispert, que tampoc no hi participarà però que rebrà els representants de l’ANC, juntament amb els ex-presidents Rigol i Benach, en el punt en què la cadena humana passi per davant del parlament.

Mas ha donat llibertat als consellers perquè hi participessin: hi acudiran Santi Vila, Felip Puig, Germà Gordó, Ferran Mascarell i Neus Munté. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el de Salut, Boi Ruiz, també s’hi han mostrat favorables, tot i que no hi podran ser perquè hauran de gestionar mossos i urgències mèdiques, respectivament.

El PP pensa a fer un acte propi

Els partits clarament contraris a la independència, PP i Ciutadans, també hi han dit la seva. Aquests últims dies s’han anat desmarcant d’un acte convocat per l’entitat Movimiento 12-O per a encerclar la Sagrada Família el mateix dia amb l’objectiu de boicotar la cadena humana.

La presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va explicar ahir que el seu partit estudiava la celebració d’un acte propi el dia 11. Sánchez-Camacho va dir que es faria en un lloc ‘històric’ de Catalunya i que el PPC hi llançaria un missatge d’unitat, concòrdia i consens. Precisament aquestes qualitats són les que, segons el PPC, haurien de presidir l’acte institucional de la Diada. Si és el cas, va dir, el PP català hi serà present. Altrament, es mantindrà al marge. La decisió la prendrà avui, quan el PPC sabrà els detalls de la celebració. Per una altra banda, Sánchez-Camacho va dir que Rajoy respondria a la carta de Mas aquest setembre mateix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any