Carles Viver i Pi-Sunyer: ‘És possible que el 2014 no puguem fer la consulta’

  • El president del CATN diu que l'estat ho pot impedir i que caldria més temps per preparar una alternativa com ara unes plebiscitàries

VilaWeb
Redacció
03.09.2013 - 10:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, veu possible que l’any vinent no es pugui fer la consulta sobre la independència de Catalunya. ‘És possible que el 2014 no puguem fer la consulta perquè ens l’impedeixin, i que hàgim de veure quin mecanisme alternatiu fem servir, per exemple unes eleccions plebiscitàries’, ha declarat avui a Catalunya Ràdio. Considera que seria un despropòsit que l’estat espanyol fins i tot les acabés impugnant pel programa electoral dels partits que demanessin la independència.

Tot amb tot, Viver i Pi-Sunyer troba encara possible que el govern espanyol acabi acceptant que Catalunya convoqui una consulta que no requereixi l’autorització de l’estat, com seria el cas d’una consulta convocada mitjançant la llei de consultes que ara és en tramitació al parlament. Admet, això sí, que ara per ara es fa difícil de creure que ho pugui fer, tenint en compte l’oposició frontal expressada contra la consulta. ‘Ara l’estat frena mitjançant el dret la possibilitat de celebrar la consulta, quan en aquests casos el dret s’hauria de fer servir per a canalitzar aquestes demandes. En canvi, el fan servir per a frenar, i quan la demanda té un pes polític i social tan gran pot acabar passant per sobre d’aquesta paret.

La proposta del Consell Assessor per a la consulta

El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) va lliurar el mes de juliol al govern el primer informe de tots que li han estat encarregats. El document (PDF) fa propostes concretes per a la consulta, a partir d’una anàlisi legal exhaustiva. Proposa un referèndum a partir del 24 d’agost de 2014 amb una pregunta directa sobre la independència de Catalunya. I inclou les eleccions plebiscitàries seguides d’una declaració unilateral d’independència com a alternativa si l’estat no accepta cap mena de consulta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any