Trias defensa que Barcelona dediqui un carrer a Samaranch

  • Diu que 'el seu passat pot ser discutible', però 'va permetre que la ciutat fes un salt endavant' · Li posaran el nom probablement al Passeig Olímpic

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.09.2013 - 10:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El batlle de Barcelona, Xavier Trias, ha confirmat que l’ajuntament ha començat el procés per donar el nom d’un carrer de la ciutat a Joan Antoni Samaranch. En declaracions a RAC-1, Samaranch ha negat que aquest carrer sigui l’avinguda de l’Estadi, ha anunciat que seria el Passeig Olímpic i ha defensat la decisió, que ve motivada per la petició que havia fet el PP i també els principals clubs esportius de Barcelona, com el Barça, l’Espanyol, el Polo, el CN Barcelona i el RACC.

Trias ha defensat així la decisió: ”Té lògica que Joan Antoni Samaranch, que és la persona probablement més important d’aquests últims cinquanta anys que ha tingut aquesta ciutat, es mereix un carrer per a la nostra ciutat.’ I ha afegit: ‘Em sorprèn que gent que ha votat a favor de donar-li la medalla d’or a Samaranch i li ha fet cinquanta mil honors avui ho critiqui. Em sorprèn molt l’actitud del PSC a Barcelona. L’última cosa que voldríem és que hi hagués una picabaralla al voltant d’una figura  que és trist que s’intenti injuriar-lo, quan és una figura que, a part del seu passat, que pot ser tan discutible com es vulgui, ha permès que aquesta ciutat faci un salt endavant espectacular.’

La polèmica, expressada sobretot a la xarxa en forma de queixes, va començar divendres, quan La Vanguardia va publicar, en una notícia breu i discreta, que l’ajuntament havia començat els tràmits per a dedicar el nom de l’avinguda de l’Estadi a Samaranch. Avui Trias ha confirmat que se li dedicarà un carrer, però no pas aquesta avinguda.

Home de Franco

Molta gent s’ha queixat a la xarxa pel fet que es faci aquest reconeixement a l’home de l’esport de Franco, en qualitat de delegat d’esports, i procurador de les corts franquistes.

Samaranch es va afiliar molt jove a la Falange Tradicionalista y de las JONS i va començar la carrera política a l’Ajuntament de Barcelona, com a regidor d’Esports, el 1955. També fou l’últim president de la Diputació de Barcelona i, ja mort el dictador, ambaixador a la Unió Soviètica i a Mongòlia. Finalment, va acabar dirigint el Comitè Internacional Olímpic, del qual era president honorari des del 2001, i va portar els Jocs Olímpics a Barcelona.

Les xarxes socials han rebut aquesta notícia amb protestes i fortes crítiques a la decisió del govern municipal de CiU. S’ha creat l’etiqueta #NoAvingudaSamaranch, que recull la major part dels piulets que critiquen que s’homenatgi un franquista que mai no va renegar del seu passat polític.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any