A deu dies de l’Onze

  • Comença el curs polític amb la Via Catalana com a principal detonant a Catalunya · L'últim trimestre de l'any es presenta ple d'incognites

VilaWeb
Redacció
01.09.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com ha passat els últims anys, l’Onze de Setembre fa que la tornada al curs polític sigui intensa de bon principi. De fet, des de la posada en marxa del procés sobiranista, la diada provoca que l’última setmana d’agost ja sigui intensa en declaracions i posicionaments dels polítics. Enguany, la Via Catalana cap a la Independència pot tornar a esdevenir un detonant del procés cap a la consulta, que espera data i pregunta. Aquesta és una de les qüestions que caldrà resoldre al llarg d’aquest últim trimestre de 2013.

El camí de la consulta

El període que queda fins a final d’any serà decisiu per a preparar el camí de la consulta sobre la independència. El pacte de governabilitat entre CiU i ERC marca el límit del final de 2013 per a anunciar la data del referèndum i la pregunta. D’ací fins aleshores, el parlament haurà d’enllestir la llei de consultes i el Consell Nacional per a la Transició Nacional (CATN) haurà de lliurar els divuit informes dels dinou que li van ser encarregats. El govern ha d’enllestir també el mecanisme i el disseny de l’estructura de l’hisenda pròpia i la Sindicatura Electoral que haurà de regular el bon funcionament de la consulta.

Els informes que ha de lliurar el CATN abans del març de 2014 són: Les relacions del nou estat amb la UE; Les relacions de l’estat català amb la comunitat internacional; Les relacions futures amb l’estat espanyol; La successió de les normes jurídiques; Com cal fer el procés constituent; El poder judicial a Catalunya; Informe sobre seguretat interna i internacional; Les administracions sectorials; La hisenda pròpia; L’agència tributària catalana; Les institucions financeres; Les agències i organismes reguladors; El repartiment d’actius i passius entre la Generalitat i l’estat espanyol; Les relacions comercials entre Espanya i Catalunya; La seguretat social catalana; El subministrament d’energia i de recursos hidràulics; L’espai de telecomunicacions; La internacionalització del procés.

Pròrroga del pressupost

A banda de l’agenda del procés, el govern té un altra front actiu i molt complicat: la pròrroga del pressupost 2013 i la confecció del de 2014. Després de mesos d’estira-i-arronsa per l’objectiu de dèficit que marcaria l’estat espanyol a les autonomies, aquest va quedar fixat unilateralment des de Madrid i el govern ha decidit prorrogar definitivament el pressupost d’enguany. Aquesta decisió ha estat criticada pels partits de l’oposició, a excepció d’ERC, i l’arrencada del curs polític estarà marcada també per aquest debat.

Amb tot, s’acaba un any i cal preparar el següent i, per tant, fer un nou pressupost pel 2014. El govern de CiU i el seu soci parlamentari, ERC, s’hauran de posar d’acord en un pressupost que estarà marcat per el nou objectiu de dèficit que, si el d’enguany era de l’1,58%, aquell serà de l’1% i uniforme per a totes les comunitats autonòmiques.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any