La pedregada llança a perdre la collita del Meló d’Or

  • Enguany se'n preveia collir més de 50.000 quilos

VilaWeb
Redacció
31.08.2013 - 12:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tronada que la setmana passada va descarregar pedra en alguns punts de la comarca, va causar danys en més de 2.000 hectàrees a la Vall d’Albaida i la Costera, segons que va informar la Unió de Llauradors, sobretot en camps de vinya i oliveres. Els termes més afectats de la Vall foren Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins i Ontinyent, on la pedregada ha llançat a perdre ben bé la totalitat de la producció del Meló d’Or, del qual se’n pensaven collir 50.000 quilos.

En declaracions al diari Levante-EMV, un dels productors d’aquest meló, Rafael Francés, assegura que ‘pràcticament el 100% de la producció s’ha perdut’ a causa de la pedra caiguda dimecres passat.
Enguany són set els productors locals que han cultivat aquest meló d’acord amb la regulació que permet de disposar del segell de qualitat ‘Meló d’Or d’Ontinyent’. L’any passat, l’Ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida va promoure la marca ‘Meló d’Or’ com a símbol de qualitat per al tradicional meló de tot l’any, i la va dotar d’un protocol que determina un seguit de característiques bàsiques i obligatòries a l’hora de cultivar-lo per tal de ‘conservar-ne l’essència i característiques pròpies’. El 2012 hi hagué només un productor d’aquest meló, amb una producció de prop de 20.000 quilos, que aquest 2013 es calculava en 50.000.

L’Ajuntament havia iniciat una campanya de promoció del meló, amb una presentació el 17 d’agost passat al Mercat del Cabanyal de València, i altres iniciatives, com la venda del producte a tres parades del Mercat Central de la ciutat de València. A més, des de la regidoria de Sostenibilitat es van fer contactes amb restaurants catalans i altres de fora del país (de Donosti i Madrid), perquè oferisquen plats basats en aquest meló, tal i com ja ho fan alguns d’Ontinyent. De fet, aquesta mateia setmana informàvem que el prestigiós restaurant Sant Pau de Pol de Mar (Maresme) de la cuinera Carme Ruscalleda, guardonat amb tres Estrelles Michelin, s’hi havia ja interessat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any