Mas no participarà en la Via Catalana

  • El president rebrà una delegació de l'ANC el mateix dia 11 · El govern dóna llibertat als consellers d'assistir-hi i aprova la pròrroga dels pressuposts

VilaWeb
Redacció
27.08.2013 - 14:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ha reprès avui l’activitat política amb dues qüestions que captaven l’atenció. D’una banda, ha donat llibertat als consellers d’assistir a la Via Catalana de manera individual, igual que ja es va fer l’any passat amb la manifestació de la diada. El president, Artur Mas, no hi assistirà, però rebrà una delegació de l’ANC el mateix dia 11. I, d’una altra, ha aprovat definitivament prorrogar els pressuposts per al 2013. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit que dijous compareixerà a petició pròpia al parlament per explicar la pròrroga.

L’ANC va dir fa més de dues setmanes que havia reservat espai per als consellers al tram de la Via Catalana que passa per la plaça de Sant Jaume de Barcelona, i va enviar-los una carta.

Alguns consellers, com ara Felip Puig, Germà Gordó i Ferran Mascarell, ja han dit aquestes darreres setmanes que hi participaran.

El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, també s’hi han mostrat favorables, tot i que no hi podran ser perquè hauran de gestionar mossos i urgències mèdiques, respectivament.

En canvi, Ortega creia que el govern no ‘havia d’assistir en pes’ a la Via Catalana. També va afegir: ‘No és important si jo hi vaig o no. L’important és que sigui un èxit i que mostri un país unit que vol exercir la democràcia.’ 

El conseller de Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha fet una valoració positiva de la Via Catalana considerant que és una iniciativa que fa país, missatge que transmetrà Mas a l’ANC en la seva trobada. Homs ha fet una crida a la participació i ha demanat deixar el protagonisme d’aquesta iniciativa a la ciutadania. ‘El govern i les institucions ens hem de centrar en allò que està al nostre abast’, ha dit.

Homs ha remarcat que en un procés tan ‘complex i extraordinari’ com el que està vivint Catalunya, ‘és molt important que cadascú sàpiga fer bé el seu paper’. Així, ha opinat que govern i institucions s’han de centrar en allò que està al seu abast, com aprovar lleis com la d’acció exterior. ‘I el conjunt de la societat també li toca un paper que pensem que és positiu, que és empènyer’, ha afegit.

Els pressupostos, definitivament prorrogats

El govern també ha aprovat avui la pròrroga dels pressuposts per al 2013 i ha començat a preparar dels pressuposts per al 2014. Després que el govern espanyol marqués l’objectiu de dèficit de l’1,58% per a Catalunya al final del mes de juliol, això suposarà una retallada d’entre 2.000 milions d’euros i 2.500. En el primer semestre de l’any ja es van ajustar uns 1.800 milions.

ERC, el soci estable del govern, ha defensat la necessitat de prorrogar el pressupost, mentre que la resta de partits han carregat durament contra l’executiu de CiU per tenir el país sense comptes. L’oposició argumenta que, amb aquesta pròrroga, s’accepta de facto l’objectiu de l’1,58%.

A més, els pressuposts del 2014, poden ser els primers que s’aproven de manera ordinària i amb temps, perquè el govern té la intenció de presentar-los a la tardor. Ara bé, ja ha advertit que no hi haurà retallades addicionals, i que l’accent es posarà aquest cop en els ingressos. Això implica incrementar els recursos que arribin per la via fiscal, però també comptabilitzar els deutes que l’estat espanyol té amb Catalunya. 

Per això, el govern ha aprovat sol·licitar al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques que inclogui en els pressupostos de 2014 una previsió per compensar a la Generalitat per no poder aplicar l’impost sobre els dipòsits de les entitats de crèdit. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell ha recordat que, tot i que l’Estat va crear un impost sobre dipòsits a tipus zero i va presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra la taxa catalana, el Govern l’havia aprovat prèviament amb l’objectiu de que entrés en vigor el 2013. El conseller, que no ha xifrat la compensació, ha defensat per a Catalunya el mateix tracte que reben Andalusia, Canàries i Extremadura, que ja són compensades per la mateixa qüestió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any