Les expressions correctes per a explicar la Via Catalana en anglès

  • Per exemple, per referir-se al 'dret de decidir' cal dir 'right to self-determination'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest cap de setmana hi ha hagut moltes vies catalanes arreu del món, a llocs tan diversos com Tòquio, São Paulo, Buenos Aires, Edimburg, Toronto i Berlín. A totes les convocatòries molts participants, a banda de lluir samarretes i banderes, preparen cartells i fulls informatius per explicar per què es manifesten. El missatge que s’envia és important perquè les convocatòries tinguin ressò. 

L’Onze de Setembre mateix també molts manifestants voldran enviar el missatge de la voluntat d’independència al món, sobretot compartint imatges, piulets i arxius a través de les xarxes socials. 

Precisament amb aquesta idea d’explicar-ho al món, Joan Enric Ubach (@jeubach) ha creat un gràfic on diu quines són les expressions correctes que cal emprar per enviar missatges en anglès. 

Ubach recorda que l’expressió correcta per referir-se al ‘dret de decidir’ és ‘right to self-determination’. També que per dir ‘estat propi’ no és correcte ‘own state’, sinó ‘independent state’ o ‘free nation/country’. 

El gràfic també diu que traduir directament cadena humana i dir ‘human chain’ per explicar la Via Catalana no és gaire adequat. En canvi, proposa que es digui ‘the Catalan Way’ o, encara de manera més específica, ‘The Catalan Way to Independence’ o ‘The Catalan Way towards Independence’. De la mateixa manera ‘independentist’ no és la manera més clara de definir-se, sinó que ‘Catalan’ (o ‘Catalan separatist’ o ‘secessionist’) són molt més entenedores. 

Ubach recorda que la Via Catalana és el nostre crit al món i el que cridem ha de ser comprensible per al receptor. 

VilaWeb va publicar ahir un article en anglès, en què s’explica amb detall què és la Via Catalana i per què s’ha organitzat. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any