Festa d’en Toca-sons, a Taradell

  • La població d’Osona torna al segle XVII de la mà del bandoler més popular de la comarca

VilaWeb
Redacció
25.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Taradell (Osona) celebra aquest cap de setmana la festa dedicada al bandoler Toca-sons, que al segle XVII operava per la zona. Es tracta d’una recreació històrica on un vilatà representa la figura del bandoler, que primer pren el poble amb la seva quadrilla, després és capturat i finalment se’l jutja amb un veredicte sempre sorprenent. Aprofitant l’escenificació de la llegenda, tot el poble s’ambienta en l’època i es fa un mercat d’oficis antics a la Sagrera.

La llegenda explica que Jaume Masferrer, àlies Toca-sons, era un bandoler conegut a Osona pels seus peculiars mètodes. De fet, juntament amb Serrallonga i Perot Rocaguinarada és protagonista de nombrosos romanços i cançons populars de l’època. Es diu que era un home molt atractiu, descarat, amant del risc i que li agradava molt la música. Alguns creuen que d’aquesta afició en podria provenir el seu sobrenom.

Els actes ja van començar ahir amb l’anunci del batlle que una quadrilla de bandolers voltava per la zona i la formació del sometent de Taradell. Avui, cap a les 19.00, en Toca-sons i els seus homes prendran la vila i la saquejaran. Però el bandoler no podrà resistir anar a ballar una sardana a la plaça de les Eres i allà serà capturat. Després d’entregar-lo al sometent se li farà el judici, on depenent de l’any pot ser declarat culpable, innocent o fins i tot aconseguir escapar. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any