La Xarxa Vives crea una guia per a impulsar l’ús del català entre les grans empreses

  • Els responsables del projecte asseguren que hi haurà 'un abans i un després' d'aquest document

VilaWeb
ACN
21.08.2013 - 20:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Xarxa Vives, que agrupa 21 universitats dels Països Catalans, ha creat un catàleg de recomanacions per a textos de difusió al conjunt del domini lingüístic. A partir d’ara, grans empreses com Renfe o Mercadona, per exemple, podran utilitzar un estàndard real a tot el territori de parla catalana i no, com passava fins ara, diverses varietats en funció del territori.

Segons que ha explicat Carles Cortés, de la Universitat d’Alacant, el projecte marcarà ‘un abans i un després’ i respon a una necessitat creixent de la societat civil i, especialment, de les empreses, que fins ara s’adreçaven a les universitats per demanar assessorament en aquest àmbit.

D’aquesta manera, i a tall d’exemple, Cortés ha explicat que si Renfe a Catalunya utilitzava en la megafonia la frase ‘propera estació’ i a València optava per ‘pròxima estació’, el document, seguint la fonètica nord-occidental, apunta que la forma correcta comuna al conjunt de territoris de parla catalana és la segona.

El catàleg s’inclou en el Pla de Política Lingüística 2012-2014 de la Xarxa Vives i inclou altres programes com els cursos de català a estudiants d’Erasmus. Aquest pla que té l’objectiu de crear una comunitat universitària multilingüe adaptant-se a la realitat de cada territori.

Cursos de català per a estudiants d’Erasmus

El pla també inclou un programa d’aproximació ràpida al català per a estudiants d’Erasmus, amb l’objectiu de donar resposta als problemes en la recepció d’estudiants europeus. En aquest sentit, i gràcies a una subvenció de 400.000 euros de fons europeus, des de l’any 2010 s’han impartit 64 cursos a les universitats de la Xarxa a un total de 800 alumnes.

Carles Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives, ha explicat que aquesta xifra hauria estat més gran si hi hagués hagut més recursos perquè aquests anys s’han presentat 4.000 sol·licituds. Així, ha assegurat que el problema és l’oferta de cursos i no pas la demanada, i que qualificar el català d’entrebanc a l’hora de captar estudiants d’Erasmus no té fonament perquè el nombre de sol·licituds s’ha incrementat un 10%. A més, Barcelona, Alacant i València són les principals ciutats receptores d’estudiants, darrere Granada i Madrid.

Augmenta el nombre de classes en català

Carles Cortés ha explicat que, segons xifres del 2012, el nombre de cursos impartits en català s’ha incrementat any rere any, especialment al País Valencià, on fa uns quants anys les xifres eren molt lluny de la mitjana. Així, entre les universitats on el català té més presència hi ha la Rovira i Virgili de Tarragona, amb un 94% de les classes en català; la Universitat de Girona, amb un 93%; la Universitat de Lleida, amb un 84,6%, i la Universitat Politècnica de Catalunya, amb un 78,8%. A la banda oposada hi ha la Universitat d’Alacant, amb un 7,5% de les classes en català, i la Jaume I de Castelló, amb un 19,83%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any