Notícies

Dimecres  21.08.2013  16:42

Nick Clegg afirma que el govern va exigir al Guardian que destruís el material filtrat per Snowden

Ha justificat que la petició es va fer a favor de la seguretat nacional del Regne Unit i perquè no acabés en 'mans equivocades'

Men?ame
 

El vice-primer ministre del Regne Unit, Nick Clegg, ha confirmat que el govern britànic va demanar al Guardian, segons que informa el mateix diari anglès, que destruís els documents secrets filtrats de la NSA en els terrenys del Regne Unit. Clegg ha afirmat que els documents podrien representar un 'problema greu per a la seguretat nacional' si cauen en 'mans equivocades'.

En un comunicat, un portaveu de Nick Clegg ha confirmat oficialment que el secretari de gabinet, Sir Jeremy Heywood, va ser qui va fer la petició de destrucció dels documents al Guardian. La intervenció del vice-primer ministre s'ha fet després que la diputada laborista Yvette Cooper exigís una investigació sobre el paper del primer ministre, David Cameron, en la destrucció dels documents secrets filtrats. A més, Cooper ha criticat l'actuació abusiva de la policia i demana també una investigació urgent sobre l'aplicació dels poders que la llei li atorga. Això no obstant, ni l'oposició laborista ni el comitè parlamentari qüestionen la llei, sinó l'aplicació en aquest cas.

El president del comitè parlamentari, Keith Vaz, també ha dit que David Cameron hauria de fer una declaració davant el parlament el mes vinent. Vaz argumenta, després de la petició de Heywood al Guardian, que 'les seves accions no tenen precedents i mostren que l'assumpte dels documents ha assolit nivells alts de responsabilitat al govern'. I afegeix que el govern ha adoptat una posició proactiva, no només pel que fa a la destrucció de la informació en poder del diari anglès, sinó també en la participació dels periodistes que han escrit sobre el cas Snowden.

El portaveu de Clegg ha afegit que 'entenen les preocupacions sobre els esdeveniments recents, en particular al voltant de temes de llibertat de premsa i llibertats civils'. I ha afegit que en aquests moments s'investiguen les circumstàncies de la detenció de David Miranda.

El vice-primer ministre assegura que la destrucció del material no pretén impedir la publicació d'articles sobre el cas Snowden al Guardian, sinó que l'objectiu és 'prendre les mesures necessàries per salvaguardar la seguretat nacional'.

D'una altra banda, l'editor del Guardian, Alan Rusbridger, ha revelat que els alts càrrecs del govern de Cameron van exigir-li que destruís o entregués els documents. El mes passat, The Guardian ja va acordar destruir dues unitats del disc dur sota la supervisió de dos experts del centre de seguretat i espionatge britànic, després que el govern l'amenacés de prendre accions legals. Ho ha explicat ell mateix en un article publicat ahir al rotatiu. 

Men?ame