L’ex-primer ministre laborista escocès avisa contra les agressions a l’independentisme

  • McLeish diu que l'atac indiscriminat a l'independentisme fa fracassar la campanya pel no al referèndum del 2014

VilaWeb
Redacció
20.08.2013 - 11:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Henry McLeish, ex-primer ministre laborista escocès, adverteix que el negativisme contra l’independentisme pot fer guanyar el sí en el referèndum del 18 de setembre de 2014 a Escòcia. ‘Els escocesos podrien optar finalment pel sí en l’històric referèndum de l’any vinent en comptes de quedar-se en una Gran Bretanya dividida i consumida per l’avarícia i la desigualtat’, es diu en un article al diari The Scotsman.

McLeish hi afegeix que la Gran Bretanya cada vegada esdevé més ‘intolerant i injusta’ i que la campanya oficial unionista pel referèndum de l’any vinent, Better Together, no arrela en l’electorat: ‘Els votants escocesos potser no tindran cap més opció sinó votar per la fi dels lligams històrics [amb la Gran Bretanya] i construir una nova Escòcia’, diu.

Pel primer ministre escocès entre el 2000 i el 2001, que es declara favorable al manteniment d’Escòcia a la Gran Bretanya, el seu partit ha de començar a ‘creure en Escòcia com una nació’ per poder reconnectar-se amb els seus votants.

McLeish critica també l’actitud del Partit Conservador: ‘L’avanç de la dreta comporta una amenaça real per a la Gran Bretanya i el rol que hi ha de tenir Escòcia. La campanya unionista combina la política dura i agressiva d’un Westminster desacreditat sense cap visió, narrativa o idea d’Escòcia com a nació, i sense cap concepte sobre el rol que els escocesos i Escòcia haurien de tenir en una Gran Bretanya moderna. Això causa frustració i ira i pot empènyer els escocesos a girar l’esquena a una Gran Bretanya en divisió creixent.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any