Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)

  • Dins dels actes del Tricentenari, la Comissió organitzadora va encarregar un simposi al Centre d’Història Contemporània de Catalunya sobre les relacions històriques entre Espanya i Catalunya

VilaWeb
Redacció
17.08.2013 - 14:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Comptant amb la col·laboració de la Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’Institut d’Estudis Catalans, sota la direcció científica del reconegut historiador Jaume Sobrequés, estan convocats a la ciutat de Barcelona entre el 12 i el 14 de desembre de 2013 una quinzena de destacats especialistes que tractaran diferents àmbits d’aquesta relació.

Certament, les relacions entre Espanya i Catalunya no han estat relacions entre iguals, malgrat tots els intents des del nostre país per aconseguir-ho. Han estat presidides per la subordinació d’una a l’altra, malgrat la voluntat catalana d’entesa i d’assolir una relació entre iguals, de nació a nació. Tot sovint diferents sectors del nostre país han percebut aquesta relació subordinada com a dificultosa pel nostre desenvolupament, equilibri i continuïtat. En trobaríem molts exemples al llarg del segle XVIII, XIX i XX, en circumstàncies diferents i a càrrec de personalitats i organitzacions de signe molt divers. Relació desigual que s’ha manifestat amb la reivindicació d’un grau de poder polític per a Catalunya que era reduït a l’expressió que l’estat desitjava, després de reiterades supressions de les institucions d’autogovern, en la persecució o limitació de l’ús social de la llengua catalana, quan el català era la llengua usual, en la desfiguració o substitució del dret propi, en la supressió reiterada a Catalunya dels drets dels ciutadans, en la destrucció d’una teixit cultural de primer nivell, en l’acció d’un estat sobre el territori que no en defensava les seves demandes i, a voltes, hi anava en contra i n’extreia recursos econòmics que no hi retornaven.

Continua llegint

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any